Πολιτικές για Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη

Στην εποχή που όλα επαναπροσδιορίζονται, η ανάπτυξη σταθμίζεται από την ομαλότητα του κόστους της ενέργειας, την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την κοινωνική αποδοχή των ενεργειακών επιλογών. Οταν μια χώρα δεν έχει διαφοροποιημένες πηγές, οδεύσεις και μείγμα δεν προσφέρει ενεργειακή επάρκεια στην οικονομία και την κοινωνία.
Tου Kωνσταντινου Mουσουρουλη
Δευ, 28 Δεκεμβρίου 2009 - 15:26

Στην εποχή που όλα επαναπροσδιορίζονται, η ανάπτυξη σταθμίζεται από την ομαλότητα του κόστους της ενέργειας, την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την κοινωνική αποδοχή των ενεργειακών επιλογών. Οταν μια χώρα δεν έχει διαφοροποιημένες πηγές, οδεύσεις και μείγμα δεν προσφέρει ενεργειακή επάρκεια στην οικονομία και την κοινωνία. Όταν δεν είναι ενεργειακά αποδοτική δεν θα μπορέσει να αποφύγει τα ανεπιθύμητα (και ακριβά) καύσιμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αποφυγή προβλημάτων στις αρχές του 2009, όταν διεκόπη η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, χάρη στην ύπαρξη υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας από διάφορες πηγές και οδεύσεις. Αυτό εξηγεί το γιατί προωθήσαμε επίμονα και μεθοδικά την πολιτική αυτή, με νέους διακρατικούς αγωγούς, όπως: τον αγωγό Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας (ITGI) για τη μεταφορά αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη, ένα έργο μεγάλης σημασίας για την εξωτερική ενεργειακή πολιτική μας αλλά και για την Ε.Ε. η οποία το συμπεριέλαβε στα έργα προτεραιότητας των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, τον αγωγό South Stream για τη μεταφορά αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας.

Αλλά και με τον πετρελαιαγωγό «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», τον πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά από 40 χρόνια, για τη μεταφορά αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, στηρίξαμε μια νέα σημαντική ιδιωτική επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. δολαρίων στην Καβάλα, με στόχο, σε πρώτη φάση, την εξόρυξη 5.000 βαρελιών αργού την ημέρα.

Δεν θα πρέπει να παραλείψω τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που προωθήσαμε με τις γειτονικές μας χώρες για την εξασφάλιση ηλεκτρικής επάρκειας αλλά και για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μέσω του διασυνοριακού εμπορίου Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Την ίδια δικαίωση είχε και η πολιτική μας για την πράσινη ανάπτυξη την οποία στηρίξαμε με μελέτες, με κατάλληλη νομοθεσία, με κίνητρα για επενδύσεις, με ειδικά προγράμματα και με εκστρατείες για την ενημέρωση του κοινού.

Με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ αντιμετωπίσαμε το μακροχρόνιο πρόβλημα χωροθέτησης, περιορίζοντας και τις δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ. Με τον νόμο 3734/09, απεμπλέξαμε πληθώρα έργων ΑΠΕ που δεν προωθούνταν από περιφερειακές υπηρεσίες, δημιουργήσαμε καθεστώς ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών και των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, χτυπήσαμε τη γραφειοκρατία καταργώντας τις «οικοδομικές άδειες» για όλες τις ΑΠΕ και αποδεσμεύσαμε πολύτιμο «ηλεκτρικό χώρο» εξορθολογίζοντας τη διαδικασία χορήγησης «Προσφορών σύνδεσης» από τον ΔΕΣΜΗΕ. Με τον ίδιο νόμο δώσαμε ώθηση στη γεωθερμία για πολλαπλές εφαρμογές στον αγροτικό τομέα, στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, σε βιομηχανικές εφαρμογές, στην τηλεθέρμανση οικισμών, στην αφαλάτωση, στον τουρισμό αλλά και στον οικιακό τομέα με τη χρήση αντλιών θερμότητας για θέρμανση και ψύξη χώρων. Χαρακτηρίσαμε επτά νέα γεωθερμικά πεδία δίνοντας τη δυνατότητα για απευθείας χρήση της γεωθερμικής ενέργειας σε αθλητικές - τουριστικές εγκαταστάσεις (κολυμβητήρια, πισίνες, spa κ.λπ.). Παράλληλα, δημιουργήσαμε ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε στέγες καθιστώντας την «πράσινη ενέργεια» προσιτή στους Ελληνες πολίτες.

Αναφέρομαι στα Προγράμματα για τις επιχειρήσεις όπως η «Πράσινη Επιχείρηση 2009», οι «Πράσινες Υποδομές 2009» και η «Μετεγκατάσταση» και τα Προγράμματα για την ιδιωτική κατοικία όπως το πρόγραμμα «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό» για την αντικατάσταση και ανακύκλωση ενεργοβόρων κλιματιστικών που ολοκληρώθηκε στις 22/08/09 με πολύ μεγάλη επιτυχία και το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ», με στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των παλαιών κτιρίων καθώς και των εκπομπών ρύπων, οι οποίοι συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο φυσικός πλούτος της χώρας και το περιβάλλον δεν ανήκουν σε καμιά παράταξη, σε κανένα κόμμα. Γι’ αυτό, περισσότερο ίσως από άλλους τομείς, πρέπει να μπουν στην άκρη τα μεγάλα λόγια. Αυτό είναι το χρέος μας στις γενιές που έρχονται. Αυτό είναι το χρέος και της νέας κυβέρνησης: προς το παρόν περιμένουμε να μετατρέψει τον προγραμματικό της λόγο σε εφαρμοσμένη πολιτική.

Ο κ. Κ. Μουσουρούλης είναι Βουλευτής Ν.Δ., πρώην Γ.Γ. υπ. Ανάπτυξης.

(από την εφημερίδα «Καθημερινή», 24/12/2009)