ΔΕΗ: Επιστροφή στο Σήμερα

Η επιτυχημένη, από ότι αποδείχθηκε, επίσκεψη του νέου Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Καθηγητή Αρθούρου Ζερβού στην καρδιά της λιγνιτοπαραγωγής στην Κοζάνη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, σηματοδότησε την μεγάλη στροφή της κυβέρνησης από την οπτασία της Πράσινης Ανάπτυξης στην πεζή πραγματικότητα των στερεών καυσίμων.
energia.gr
Τρι, 5 Ιανουαρίου 2010 - 19:46

Η επιτυχημένη, από ότι αποδείχθηκε, επίσκεψη του νέου Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Καθηγητή Αρθούρου Ζερβού στην καρδιά της λιγνιτοπαραγωγής στην Κοζάνη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, σηματοδότησε την μεγάλη στροφή της κυβέρνησης από την οπτασία της Πράσινης Ανάπτυξης στην πεζή πραγματικότητα των στερεών καυσίμων. Γιατί κατά την επίσκεψη του στην Κοζάνη ο Πρόεδρος της ΔΕΗ δεν παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ ούτε ένα χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του λιγνίτη ως του βασικού ενεργειακού καυσίμου της χώρας ούτε ανακοίνωσε το τέλος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής.

Απεναντίας εδήλωσε ότι ο λιγνίτης παραμένει το εθνικό μας καύσιμο αλλά με υψηλότερο περιβαλλοντικό κόστος το οποίο θα πρέπει να επομισθεί η ΔΕΗ (βλέπε αύξηση τιμολογίων). Είπε ακόμη ότι επίκειται η άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού για τη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαϊδα 5» ενώ η κατασκευή της νέας μονάδας στη Μελίτη προαπαιτεί την επίλυση του προβλήματος με το λιγνιτωρυχείο Βεύης. Κάτι που όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει σοβαρά.

«Ο λιγνίτης ήταν και θα παραμείνει για πολλά χρόνια το εθνικό καύσιμο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζερβός και συνέχισε: «Η σημασία του λιγνίτη θα είναι καθοριστική για πάρα πολλά ακόμη χρόνια για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Λόγω των τεράστιων επιβαρύνσεων που θα έχει ο λιγνίτης από το 2013 και στα επόμενα χρόνια, θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του από πλευράς τιμών σε σχέση με άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες. Για να παραμείνει ανταγωνιστικό το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, οι νέες λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να κατασκευασθούν και να λειτουργούν, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες δυνατές οικονομικές, θερμικές και περιβαλλοντικές επιδοτήσεις. Η επίτευξη αυτού του στόχου συνεπάγεται αυξημένες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω των ανοικτών διαγωνισμών και το μελλοντικό κόστος λειτουργίας τους. Η ομαλή τροφοδοσία των νέων λιγνιτικών μονάδων θα πρέπει να είναι πλήρως εξασφαλισμένη, τόσο κατά την έναρξη εμπορικής λειτουργίας όσο και σε όλη τη διάρκεια ζωής τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε, μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις για να τροφοδοτούνται ομαλά οι νέες μονάδες. Ο επαναπροσανατολισμός των επενδυτικών στόχων της ΔΕΗ, που προβλέπει μεγαλύτερη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές, ούτε κατ’ ελάχιστον δεν θα επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις που έχει ήδη λάβει η ΔΕΗ για μεγαλύτερη αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων λιγνίτη.»

Και ασφαλώς η κατάσταση που περιέγραψε ο Καθηγητής Αρθούρος Ζερβός σε ότι αφορά τον λιγνίτη δεν μπορούσε να είναι διαφορετική. Γιατί είναι αδιανόητο η εθνική ηλεκτρική επιχείρηση, υπό την επήρεια του οράματος της Πράσινης Ανάπτυξης να απαξιώσει τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια, χάρις στις οποίες παράγεται πάνω από το 50% του ηλεκτρισμού της χώρας, με την ΔΕΗ να έχει αποκτήσει μοναδικό know how και τεχνογνωσία που έχει δημιουργηθεί από την αξιοποίηση του λιγνίτη, ή να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και ένα επιτυχημένο μοντέλο περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης. Ίσως αυτό που δεν τόνισε επαρκώς ο Καθηγητής Ζερβός είναι η ανάγκη για άμεση μείωση των εκπομπών (λ.χ. επιπλέον φίλτρα, κάλυψη ταινιόδρομων) και οι δυνατότητες για περαιτέρω αξιοποίηση των λιγνιτών με παράλληλη διασφάλιση μείωσης των ρύπων εισάγοντας την νέα τεχνολογία CCS, την οποία προωθεί συστηματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ειδικών προγραμμάτων, στα οποία δυστυχώς η Ελλάδα απέχει. Μια πρόσφατη Ημερίδα του ΙΕΝΕ (17/2) που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη σε συνεργασία με την Νομαρχία Κοζάνης ανέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν και που εάν αξιοποιηθούν σωστά θα καταστήσουν την ΔΕΗ κυρίαρχη εταιρεία στο χώρο μειώνοντας κατακόρυφα το περιβαλλοντικό κόστος.

Ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από τον χώρο των ΑΠΕ, όπου έχει κτίσει την καριέρα του φθάνοντας μάλιστα στο υπέρτατο αξίωμα του προέδρου του European Wind Association ( EWEA) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας ( GWEC), επέδειξε έναν μοναδικό ρεαλισμό αξιολογώντας τον ρόλο του λιγνίτη με γνώμονα το κοινωνικό όφελος και το οικονομικό συμφέρον του τόπου. Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε η ανάπτυξη των στερεών καυσίμων δεν εμποδίζει τα σχέδια της ΔΕΗ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα, αφού όποια αλλαγή στο ισοζύγιο καυσίμων της ΔΕΗ επιτευχθεί θα είναι σταδιακή και η προσαρμογή στην νέα περιβαλλοντική πραγματικότητα θα είναι σε βάθος χρόνου.

Οι επενδύσεις στην ενέργεια είναι μία κατ εξοχήν μακροπρόθεσμη υπόθεση για αυτό και οι όποιες αποφάσεις είναι δεσμευτικές για πολλά χρόνια και άρα απαιτείται η μέγιστη δυνατή μελέτη στην αξιολόγηση των προσφερομένων λύσεων. Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον Καθηγητή Αρθούρο Ζερβό πράττει σωστά λοιπόν με το να ζητά περισσότερο χρόνο για μια συνολική μελέτη των προοπτικών της ΔΕΗ πριν λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της Επιχείρησης στην κρίσιμη δεκαετία που τώρα ξεκινάει.