Εκτός από τα πισώπλατα μαχαιρώματα και την ίντριγκα στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, μετά το αίτημα δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης να γίνει μυστική ψηφοφορία για το αν θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία των Εργατικών ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ανακύπτει ένα σημαντικότερο ζήτημα. Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών δημοσίευσε την άποψή της για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Η γνώμη της επιτροπής ότι «το υπουργείο χρησιμοποιεί το κλίμα αβεβαιότητας για να βολευτεί», είναι σωστή.
Εκτός από τα πισώπλατα μαχαιρώματα και την ίντριγκα στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, μετά το αίτημα δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης να γίνει μυστική ψηφοφορία για το αν θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία των Εργατικών ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ανακύπτει ένα σημαντικότερο ζήτημα.

Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών δημοσίευσε την άποψή της για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Η γνώμη της επιτροπής ότι «το υπουργείο χρησιμοποιεί το κλίμα αβεβαιότητας για να βολευτεί», είναι σωστή. Οι επενδυτές -και ψηφοφόροι- έχουν ελάχιστη πληροφόρηση σχετικά με το πώς η Βρετανία θα βγει από την στενωπό. Αυτό δημιουργεί φόβους ότι οι πολιτικοί δεν έχουν το σθένος να μειώσουν ξανά τις δημόσιες δαπάνες.

Η χώρα πληρώνει το τίμημα αυτής της ασάφειας με το υψηλότερο κόστος δανεισμού. Ωστόσο, πολλοί κάτοχοι ομολόγων πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι υψηλότερο. Η Pimco προειδοποιεί ότι η Βρετανία έχει πιθανότητες 80% να χάσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση, που είναι ΑΑΑ, εάν η κυβέρνηση ακολουθήσει το σταθεροποιητικό της πρόγραμμα.

Όμως, η Βρετανία μπορεί να βασιστεί στην εμπιστοσύνη της αγοράς. Οι επενδυτές βλέπουν πιο μακριά από τη χρονιά των εκλογών, και επικεντρώνονται στη μακροπρόθεσμη φήμη της χώρας όσον αφορά τον δανεισμό της. Η Βρετανία δεν είναι Αργεντινή.

Από τις 30 Νοεμβρίου, η απόδοση των 10ετών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μόλις 4,04%, ενώ η αύξηση συνδέεται στενά με τις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική: τα επιτόκια σε δέκα χρόνια εκτιμάται τώρα ότι θα είναι 40 μονάδες υψηλότερα, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στα τέλη Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κίνδυνο δημοσιονομικής κρίσης, αρνούμενη να κάνει σχέδια με την απαιτούμενη αυστηρότητα. Όμως, αυτή η ασάφεια θα πρέπει να λήξει μετά τις εκλογές. Τα προβλήματα της χώρας μπορούν να επιλυθούν, δεν είναι ανάγκη να οξύνονται.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"/"Financial Times", 08/01/2010)