Ο Ούγκο Τσάβες αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα με το εκλογικό σώμα της χώρας του. Η δημοτικότητα του προέδρου της Βενεζουέλας, που πέρυσι ξεπερνούσε το 60%, έχει υποχωρήσει στο 50%. Η εξέλιξη αυτή έχει αντίκτυπο και στο κόμμα του, το οποίο ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, ο κ. Τσάβες αντέδρασε άφοβα και, όπως συνηθίζει, απερίσκεπτα
Ο Ούγκο Τσάβες αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα με το εκλογικό σώμα της χώρας του. Η δημοτικότητα του προέδρου της Βενεζουέλας, που πέρυσι ξεπερνούσε το 60%, έχει υποχωρήσει στο 50%.

Η εξέλιξη αυτή έχει αντίκτυπο και στο κόμμα του, το οποίο ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, ο κ. Τσάβες αντέδρασε άφοβα και, όπως συνηθίζει, απερίσκεπτα.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την υποτίμηση του μπολίβαρ, του εθνικού νομίσματος της Βενεζουέλας. Σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός της χώρας «καλπάζει» στο 25%, η υποτίμηση του νομίσματος ήταν αναπόφευκτη και αναγκαία. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν λήφθηκε με βάση αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια. Αντίθετα, η υποτίμηση του νομίσματος είχε ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσάβες να συνεχίσει την πολιτική των αλόγιστων δαπανών, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η δημοτικότητα της κυβέρνησής του και του ίδιου προσωπικά.

Τα νέα μέτρα αποτελούν αναπάντεχο δώρο για την Petroleos de Venezuela, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας. Η πώληση κάθε βαρελιού πετρελαίου στο εξωτερικό θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των εσόδων σε μπολίβαρ, ενώ λόγω της ιδιαίτερης δομής της νέας νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκε, το κόστος των εισαγωγών θα αυξάνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Ως εκ τούτου, η υποτίμηση αναμένεται να περιορίσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο αναμενόταν να υπερβεί το 7% του ΑΕΠ.

Ο ισχυρός άνδρας της Βενεζουέλας ευελπιστεί ότι με την ενίσχυση των δαπανών θα μπορέσει να «εξαγοράσει» περισσότερες ψήφους. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν είναι σωστοί οι πολιτικοί υπολογισμοί του. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να υπερβεί ακόμη και το 40% και τότε η χώρα και ο πρόεδρος της θα βρεθούν αντιμέτωποι με σκληρή πραγματικότητα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"/"Financial Times", 13/01/2010)