Η Μόνη Εξήγηση

Μία μόνον εξήγηση για το πολυήμερο κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει την Ευρώπη (όχι όμως την Ελλάδα) και μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου έχει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO). Σύμφωνα με αυτή την εξήγηση, το κύμα ψύχους οφείλεται στο σπάνιο – αλλά γνωστό στους μετεωρολόγους – φαινόμενο της «εμπλοκής» της κυκλοφορίας του αέρα.
energia.gr
Πεμ, 14 Ιανουαρίου 2010 - 15:44

Μία μόνον εξήγηση για το πολυήμερο κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει την Ευρώπη (όχι όμως την Ελλάδα) και μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου έχει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ( WMO). Σύμφωνα με αυτή την εξήγηση, το κύμα ψύχους οφείλεται στο σπάνιο – αλλά γνωστό στους μετεωρολόγους – φαινόμενο της «εμπλοκής» της κυκλοφορίας του αέρα. Ειδικός του WMO είπε ότι μία «εμπλοκή» σε τέτοια κλίμακα συμβαίνει κάθε 30 ή 50 χρόνια και αποδίδεται σε «εσωτερικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα, η λειτουργία των οποίων είναι πολύ περίπλοκη».

Τώρα το κατά πόσο ευθύνεται η Κλιματική Αλλαγή και η σταθερή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τα τελευταία 20 χρόνια (σύμφωνα με τις μελέτες του IPCC) για την τωρινή μετεωρολογική ανωμαλία αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Όπως και η μετονομασία των χιλιάδες θυμάτων από καταιγίδες και τυφώνες, οι οποίοι τώρα (χωρίς κάποια ιδιαίτερη τεκμηρίωση) αποκαλούνται «Κλιματικοί Πρόσφυγες»!

Εν τω μεταξύ αυξάνονται και πληθύνονται οι φωνές των σκεπτικιστών ως προς την Κλιματική Αλλαγή οι οποίοι αρνούνται ν’ αποδεχθούν την αναγκαιότητα οικονομικών θυσιών, και των χρηματοοικονομικών ανισορροπιών που αναπόφευκτα θα προκύψουν, από την εφαρμογή πολιτικών για μία ριζική μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή και μη αμφισβητούμενα επιστημονικά δεδομένα που να επιβάλλουν μία τόσο σημαντική παρέμβαση στην παγκόσμια οικονομία, που κινδυνεύει έτσι να οδηγηθεί σε συρρίκνωση και μαρασμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.