Ζητούμενο η Ανάπτυξη

Κατάφερε το οικονομικό επιτελείο με το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα τρία χρόνια να εξευμενίσει τις Βρυξέλλες, αλλά και τους εξαιρετικά αυστηρούς- μέχρι πρότινος- οίκους αξιολόγησης. Τα καλά λόγια όμως δεν αρκούν για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας, όπως υπαινίχθηκαν οι ίδιοι οι εκφραστές τους.
της Μαρίας Βασιλείου
Σαβ, 23 Ιανουαρίου 2010 - 02:46

Κατάφερε το οικονομικό επιτελείο με το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα τρία χρόνια να εξευμενίσει τις Βρυξέλλες, αλλά και τους εξαιρετικά αυστηρούς- μέχρι πρότινος- οίκους αξιολόγησης.

Τα καλά λόγια όμως δεν αρκούν για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας, όπως υπαινίχθηκαν οι ίδιοι οι εκφραστές τους, αλλά και την πορεία των υψηλών επιτοκίων με τα οποία δανείστηκε χθες το Δημόσιο.

Οι διεθνείς αγορές δεν μαλάκωσαν, αφού είναι σαφές ότι οι δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας ξεπερνούν τις απαιτητικές δημοσιονομικές προσαρμογές, που υπόσχεται η κυβέρνηση μέσω του νέου Προγράμματος Σταθερότητας. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά. Και το χειρότερο, όσο η κρίση απλώνει πιο πλατιά τα πλοκάμια της πάνω από την πραγματική οικονομία, οι κίνδυνοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Οι ακάλυπτες επιταγές έσπασαν νέο ρεκόρ. Ξεπέρασαν τα 3 δισ.

ευρώ και κατέδειξαν για άλλη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά, στραγγαλίζοντας οποιαδήποτε επενδυτική προοπτική. Η ένταση των γενικευμένων αγροτικών μπλόκων θέτει για άλλη μια φορά επιτακτικά το ζήτημα της χάραξης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας εν όψει των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην Ευρώπη. Στον τουρισμό 400 ξενοδοχεία, αξίας 2 δισ. ευρώ, αναζητούν αγοραστή. Η μείωση των αφίξεων και οι πιέσεις που δέχονται οι ξενοδόχοι για μείωση των τιμών δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Αλλά και τον τουρισμό γενικότερα, ο οποίος χρειάζεται, όπως και στην περίπτωση της γεωργίας, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Το οικονομικό επιτελείο οφείλει να ανταποκριθεί αναλόγως, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι παραγωγικοί κλάδοι από την κρίση και να βρεθούν σε αναπτυξιακή τροχιά.

(από την εφημερίδα «Τα Νέα», 20/1/2010)