Αλεξάντερ Μεντβέντεφ: Προσωρινή η Υπερπροσφορά, Σημαντικός ο Ρόλος του Αερίου στο Μέλλον

Αλεξάντερ Μεντβέντεφ: Προσωρινή η Υπερπροσφορά, Σημαντικός ο Ρόλος του Αερίου στο Μέλλον
energia.gr
Πεμ, 21 Ιανουαρίου 2010 - 16:26
Ομιλία απηύθυνε ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διοικητικής Επιτροπής της Gazprom και Γενικός Διευθυντής της Gazprom Export, στο διεθνές συνέδριο «Handelsblatt», στο Βερολίνο, στην οποία αναφέρθηκε στην υπερπροσφορά που παρατηρείται στο φυσικό αέριο, στην Κλιματική Αλλαγή και στα σχέδια της ρωσικής εταιρείας.

Ομιλία απηύθυνε ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διοικητικής Επιτροπής της Gazprom και Γενικός Διευθυντής της Gazprom Export, στο διεθνές συνέδριο « Handelsblatt», στο Βερολίνο, στην οποία αναφέρθηκε στην υπερπροσφορά που παρατηρείται στο φυσικό αέριο, στην Κλιματική Αλλαγή και στα σχέδια της ρωσικής εταιρείας.

Ο κ. Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στα ανάμικτα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης και τόνισε ότι η Gazprom τάσσεται υπέρ της καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν «διαφορετικά μοντέλα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών. Αυτό που έχουν κοινό είναι ότι η κλιματική πολιτική στηρίζεται στην ιδέα του να κάνει τις εκπομπές πιο ακριβές, είτε με τους φόρους, είτε με το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει πως τα καθαρότερα καύσιμα θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα πιο βρόμικα, μειώνοντας το μερίδιο της αγοράς για όσους ρυπαίνουν».

Για άλλη μια φορά υπογράμμισε το γεγονός ότι το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη μορφή ορυκτού καυσίμου και ότι είναι σε θέση να παίξει έναν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής με έναν τρόπο οικονομικό. Ο κ. Μεντβέντεφ παρότρυνε τους Ευρωπαίους να αναγνωρίσουν τη σημασία αυτή και τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας το κάνει ήδη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μεντβέντεφ έδωσε δύο παραδείγματα: Η αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα κατά 1% θα μείωνε τις εκπομπές κατά 3%. Επιπλέον, η αντικατάσταση των μισών σταθμών παραγωγής με λιθάνθρακα με σύγχρονες μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα ήταν ικανή να επιτύχει τον στόχο της Ε.Ε. για τις εκπομπές για το 2020 κατά το ήμισυ.

Άλλο ένα ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μεντβέντεφ ήταν το γεγονός ότι για κάθε 4 MW αιολικής ισχύος που εγκαθίστανται, χρειάζεται 1 MW σταθμών με ορυκτά καύσιμα για τις ώρες αιχμής. Δήλωσε σχετικά πως «ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τον αέρα να φυσήξει και τον ήλιο να λάμπει, αλλά με το φυσικό αέριο μπορεί να κινεί τις τουρμπίνες». Το στέλεχος της Gazprom μίλησε και για την εφαρμογή της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα και στους σταθμούς που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Ο κ. Μεντβέντεφ ανέφερε ότι η ζήτηση ρωσικού αερίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 είχε ήδη επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση. Για τις γνώμες που εκφράζονται για μια χρόνια υπερπροσφορά αερίου, σχολίασε ότι είναι υπερβολικές και ότι το φαινόμενο δεν θα έχει διάρκεια. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Gazprom είναι ιδιαίτερα δραστήρια στις αγορές spot, αλλά προς το παρόν αυτές παραμένουν μικρές στην ηπειρωτική Ευρώπη για να χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς για την τιμή του αερίου. Υποστήριξε πως είναι στο συμφέρον των καταναλωτών η διαπραγμάτευση μακροχρόνιων συμβολαίων, παρά η χρήση των αγορών αυτών. Τα συμβόλαια αυτά δίνουν επίσης τη δυνατότητα για επενδύσεις στις υποδομές upstream, πρόσθεσε.

Ο κ. Μεντβέντεφ κατέληξε λέγοντας:

«Μέχρι το 2030, η Ευρώπη θα απαιτεί 300 δις κ.μ. αερίου ετησίως. Αν υποθέσουμε ότι το μερίδιο των αγωγών θα ανέρχεται στα 200 δις κ.μ., είναι κατανοητό ότι ο Nord Stream, ο South Stream και ο Nabucco δεν θα είναι αρκετοί. Για αυτό το λόγο η Gazprom επενδύσει σε πρόσθετες δυνατότητες για LNG».