Μιλώντας στα πλαίσια του Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2009» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) το Νοέμβριο, ο Δρ. Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος και ο Δρ. Κυριάκος Ρώσσης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέλυσαν εις βάθος τις δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των υπεράκτιων αιολικών σταθμών και στη χώρα μας.

Μιλώντας στα πλαίσια του Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2009» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) το Νοέμβριο, ο Δρ. Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος και ο Δρ. Κυριάκος Ρώσσης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέλυσαν εις βάθος τις δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των υπεράκτιων αιολικών σταθμών και στη χώρα μας.

Ο Δρ. Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος διαθέτει Πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Επίσης, είναι διδάκτωρ της σχολής μηχανολόγων μηχανικών του ΕΜΠ από το 1987. Στα πλαίσια της έρευνάς του εργάστηκε στο Εργαστήριο Θερμικών Στροβιλομηχανών του ΕΜΠ (1987-1994). Εργάστηκε ως συνεργάτης στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), όπου και έγινε υπεύθυνος της θεωρητικής ομάδας του τμήματος Αιολικής Ενέργειας, (1994-1997), καθώς και υπεύθυνος του Τμήματος Αιολικής Ενέργειας του ΚΑΠΕ (2/98-5/98). Από το 1998 μέχρι σήμερα διατελεί επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Κέντρου. Τέλος, συμμετέχει στις εργασίες 55μελής ερευνητικής ομάδας στις τεχνολογίες της Αιολικής Ενέργειας, Βιομάζας, Φωτοβολταϊκών Συστημάτων & Διασπαρμένης Παραγωγής, Μικρών Υδροηλεκτρικών, Γεωθερμίας και Τεχνολογιών Υδρογόνου.

Διαθέτοντας εικοσιπενταετή εμπειρία σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία και το Ελληνικό Κράτος και συμμετοχή σε 36 ερευνητικά προγράμματα (ως συντονιστής σε έξι από αυτά), ο κ. Χαβιαρόπουλος έχει αποκτήσει πολύτιμη διεθνή εμπειρία. Πέραν αυτού, διαθέτει και βαθιά γνώση στην Αεροδυναμική, Μηχανική των Ρευστών, Αεροελαστικότητα και Υπολογιστική Ρευστοδυναμική ( CFD). Τα τελευταία 14 χρόνια έχει ασχοληθεί με την αεροδυναμική και αεροελαστικότητα των Α/Γ οριζοντίου άξονα και τη μοντελοποίηση της ατμοσφαιρικής ροής στην σύνθετη τοπογραφία. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται τριάντα δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και εβδομήντα σε πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει εκδώσει και δύο βιβλία με θέμα τον βέλτιστο αεροδυναμικό σχεδιασμό.

Ο κ. Χαβιαρόπουλος είναι παράλληλα μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας στην επιτροπή προγράμματος για την Ενέργεια του (5ου, 6ου και 7ου) Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πλαισίου (2000-σήμερα), Associate Editor του περιοδικού ASME Journal for Solar Energy Engineering (2003-2006), μέλος του Editorial Board του περιοδικού Wind Energy (2007-σήμερα), πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αιολικής ενέργειας www .eawe .eu (2006-2007), πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Αιολικής Ενέργειας EWEC 2007 και EWEC 2008, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας για την Αιολική Ενέργεια “ TP Windwww . windplatform . eu (2007-σήμερα) και εθνικός εκπρόσωπος στο Steering Group του SET- Plan.

Ο Δρ. Κυριάκος Ρώσσης είναι πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1988). Απέκτησε Διδακτορικό τίτλο από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ το 1994. Εργάστηκε σε μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες και από το 1997 είναι συνεργάτης στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Τμήμα Αιολικής Ενέργειας. Είναι υπεύθυνος για την διαδικασία πιστοποίησης ανεμογεννητριών στην Ελλάδα και για τις επιθεωρήσεις των αιολικών σταθμών. Έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα με αντικείμενο κυρίως την πιστοποίηση των ανεμογεννητριών και τους υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς.