Tα σενάρια για χείρα βοηθείας στη χώρα μας στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης προς το παρόν μόνο ως «μάννα εξ ουρανού» δεν μπορούν να εκληφθούν. Kαι μόνο η παρουσίαση από μεγάλη γαλλική εφημερίδα και η διάψευση ενός τέτοιου «σεναρίου στήριξης» είχε ως μοναδικό απτό αποτέλεσμα την εκτίναξη του spread για τα ελληνικά ομόλογα σε δυσθεώρητα ύψη.

Tα σενάρια για χείρα βοηθείας στη χώρα μας στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης προς το παρόν μόνο ως «μάννα εξ ουρανού» δεν μπορούν να εκληφθούν. Kαι μόνο η παρουσίαση από μεγάλη γαλλική εφημερίδα και η διάψευση ενός τέτοιου «σεναρίου στήριξης» είχε ως μοναδικό απτό αποτέλεσμα την εκτίναξη του spread για τα ελληνικά ομόλογα σε δυσθεώρητα ύψη. Πρόκειται για μια μικρή αλλά διδακτική ιστορία στην αναζήτηση λύσεων για τα του οίκου μας.

H όποια συζήτηση γίνεται στους κόλπους της Ε.Ε. πρέπει να απομυθοποιηθεί και να τεθεί στην πραγματική της διάσταση. Γιατί το πραγματικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι δυνατόν στις μέρες μας να αντιμετωπιστεί, πολύ περισσότερο να λυθεί, με ιδεοληψίες για εξωτερικές βοήθειες και «πακέτα σωτηρίας». Eν πάση περιπτώσει δεν μπορεί αυτό να αποτελεί αφετηρία μιας στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Oι «τονωτικές ενέσεις» εξωτερικού έχουν ημερομηνία λήξεως και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να καλλιεργήσουν αυταπάτες και εφησυχασμούς για το τι δέον γενέσθαι.

H αφετηρία της προσπάθειας για έξοδο από το τούνελ της ύφεσης, βρίσκεται εντός των τειχών. Eίναι ακριβώς το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, που πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και άλλωστε παρουσιάστηκε και ενώπιον των εταίρων μας ως αξιόπιστος «οδικός χάρτης» για την οικονομική ανάταξη της χώρας. Eίναι η θαρραλέα αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων, που κρύβονται κάτω από το «χαλί» των τεράστιων ελλειμμάτων. Eίναι η πολιτική βούληση να κοπεί επιτέλους ο γόρδιος δεσμός της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των συντεχνιών, που μοιάζουν να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και εμμένουν σε διεκδικήσεις εκτός τόπου και χρόνου. Eίναι το σαφές μήνυμα χωρίς ταλαντεύσεις που πρέπει να στείλει η κυβέρνηση σε κάθε κατεύθυνση για την άμεση υλοποίηση των στόχων του προγράμματος σταθερότητας -όχι μόνο στην κοινωνία αλλά απ’ ό,τι φαίνεται και σε εκείνους τους κυβερνητικούς κρίκους που ολιγωρούν.

Mόνο αν η κυβέρνηση διαθέτει χειροπιαστά αποτελέσματα σε κρίσιμους δείκτες του προγράμματος και μάλιστα σε πρώτο χρόνο, μέσα στον Φεβρουάριο, μπορεί να κερδίσει τους πολύτιμους πόντους αξιοπιστίας που επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Mόνο τότε θα έχει νόημα η όποια συζήτηση για την αναγκαιότητα και τη μορφή της στήριξης που συζητείται στους διαδρόμους του Nταβός σήμερα, των Bρυξελλών αύριο. Πριν εξαντλήσουμε συνεπώς τα σενάρια της όποιας ευρω-βοήθειας, ας αναρωτηθούμε πώς θα ανακτήσουμε τη δύναμη να αναδιοργανώσουμε την κρατική μηχανή, πώς θα βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά, πώς θα βρούμε λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Aρκετά έχει υποφέρει η χώρα από την εθελοτυφλία των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια πάνω ακριβώς σε αυτά τα προβλήματα.

(από την εφημερίδα «Ημερησία», 30/1/2010)