Ιδιαίτερη σημασία στα πλαίσια του Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2009», που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ, είχε η παρουσία του κ. Ζαν-Αρνό Βινουά, επικεφαλής του Τμήματος Ενεργειακής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Βινουά αναφέρθηκε στον στόχο 20-20-20 της Ε.Ε. και ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση όσον αφορά το φυσικό αέριο

Ιδιαίτερη σημασία στα πλαίσια του Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2009», που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ, είχε η παρουσία του κ. Ζαν-Αρνό Βινουά, επικεφαλής του Τμήματος Ενεργειακής Πολιτικής και Ασφάλειας της DG TREN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Βινουά αναφέρθηκε στον στόχο 20-20-20 της Ε.Ε., ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση όσον αφορά το φυσικό αέριο και κατέγραψε τις δράσεις που αναλαμβάνει η Επιτροπή για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

 

Ο κ. Ζαν-Αρνό Βινουά ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δικηγόρος στο Βέλγιο το 1975 και στη συνέχεια διετέλεσε νομικός σύμβουλος στη UNICE, την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Βιομηχάνων και Εργοδοτών. Από το 1987 εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου από το 1992 είχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή για την Ενέργεια και τις Μεταφορές, καθώς και διάφορες άλλες θέσεις στους τομείς των ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων, των ευρωπαϊκών δικτύων, της έρευνας στις μεταφορές, τους σιδηροδρόμους και την διαλειτουργικότητα.

 

Από τον Απρίλιο του 2006, ο κ. Βινουά είναι επικεφαλής του Τμήματος Ενεργειακής Πολιτικής και Ενεργειακής Ασφάλειας της Επιτροπής. Η εργασία του περιλαμβάνει την κατάρτιση της Στρατηγικής Έκθεσης της Ε.Ε. για την Ενέργεια, την ασφάλεια της παροχής φυσικού αερίου και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων.