Συνέντευξη Ι. Μανιάτη στον ΑΝΤ1 με Αναφορές στις ΑΠΕ, τον Ασωπό, τον Λιγνίτη και το Φυσικό Αέριο

Συνέντευξη Ι. Μανιάτη στον ΑΝΤ1 με Αναφορές στις ΑΠΕ, τον Ασωπό, τον Λιγνίτη και το Φυσικό Αέριο
energia.gr
Πεμ, 11 Φεβρουαρίου 2010 - 19:03
Συνέντευξη Παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ο Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης, στην οποία αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ασωπού, στο νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και για τη θέση του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας, ενώ παράλληλα τόνισε πως τα τιμολόγια του ηλεκτρικού δεν θα ακριβύνουν.

Συνέντευξη Παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ο Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης, στην οποία αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ασωπού, στο νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και για τη θέση του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας, ενώ παράλληλα τόνισε πως τα τιμολόγια του ηλεκτρικού δεν θα ακριβύνουν.

Ακολουθεί αναλυτικά το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μανιάτη, καλησπέρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γειά σας.

ΔΗΜ: Τα περιβαλλοντικά θέματα ήταν στην αιχμή του δόρατος της προεκλογικής εκστρατείας στου ΠΑΣΟΚ. ‘Ετσι δεν είναι;

Γ.Μ: Και θα συνεχίσουν να είναι στην αιχμή του δόρατος της καθημερινότητάς μας για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον.

ΔΗΜ: Ο Ασωπός όμως και η μόλυνσή του κρατούσε δεκαετίες, μπορούμε να πούμε. Υπήρχε ένα Διάταγμα από την εποχή της επταετίας, που έδινε τη δυνατότητα σε βιομηχανίες να ρίχνουν τα απόβλητά τους στο ποτάμι.

Γ.Μ: Η περίπτωση του Ασωπού αποτελεί τη χαρακτηριστική περίπτωση κανιβαλισμού της κοινωνίας μας σε βάρος του ίδιου μας του εαυτού. Ακόμη κι όταν οι προηγούμενες Διοικήσεις επέβαλλαν κάποιο πρόστιμο, αυτό ήταν στην πραγματικότητα ένα χάδι στο μάγουλο όσων ασύδοτα έριχναν καρκινογόνες ουσίες στον υδροφόρο ορίζοντα, ή μόλυναν το ίδιο το ποτάμι. Και νομίζω ότι με τις ανακοινώσεις της Υπουργού κας Μπιρμπίλη πριν από λίγες μέρες, πραγματικά μπαίνει ένα τέλος στην προηγούμενη άθλια κατάσταση και ταυτόχρονα γίνεται μια νέα αρχή για έναν Ασωπό πιο καθαρό, έναν Ασωπό ο οποίος δεν θα είναι πια το χαρακτηριστικό παράδειγμα του μαύρου πρόβατου της Ευρωπαϊκής σκηνής, για το πώς δεν πρέπει πλέον να συμπεριφερόμαστε στον πολυτιμότερο πλούτο μας, που είναι το νερό.

ΔΗΜ: Κύριε Μανιάτη, η Κυβέρνησή σας εξελέγη με σημαία την πράσινη ανάπτυξη και δυσκολευόμαστε να δούμε και την ανάπτυξη, αλλά και την πράσινη, μέχρι στιγμής. Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Να δούμε τις ενεργειακές πηγές, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να αυξήσουμε το ποσοστό συμβολής τους στον ενεργειακό χάρτη της χώρας και παρουσιάζουμε ρυθμούς καθυστέρησης . Τι κάνει η Κυβέρνησή σας σ’ αυτό τον τομέα;

Γ.Μ: Πρέπει να σας πω ότι, το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι ένα ζήτημα για το οποίο εμείς αρχίζουμε να είμαστε περήφανοι. Στο Υπουργείο, όταν αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη του χώρου της ενέργειας, υπήρχαν εκατοντάδες αιτήσεις που είχαν εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και περίμεναν στα ντουλάπια. Εμείς αμέσως προωθήσαμε όλες αυτές τις αιτήσεις και στο τέλος Δεκέμβρη η Υπουργός υπέγραψε όλες οι αιτήσεις που περίμεναν από το 2007. Το δεύτερο, κατά τη γνώμη μου ακόμη σημαντικότερο, είναι ότι με το νέο Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή αφού έχει προηγηθεί μία πολύ εκτενής διαβούλευση, ουσιαστικά αλλάζουμε το τοπίο. Είναι απολύτως βέβαιο ότι με την ψήφιση αυτού του Νομοσχεδίου θα υπάρξει τεράστιος αριθμός ενδιαφερομένων επενδυτών. Και αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα έχουμε όχι μόνο μεγάλους επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα να έχουμε και μικρούς επενδυτές, μέχρι του σημείου ακόμη και ένας μικρός αγρότης, ακόμη κι ένας μικρός επενδυτής, να μπορεί να ωφεληθεί από τη χρήση κυρίως των φωτοβολταϊκών στη παραγωγή καθαρής ενέργειας στο ισοζύγιο της χώρας.

ΔΗΜ: Ο λιγνίτης όμως παραμένει βασικό καύσιμο της χώρας.

Γ.Μ: Σαφώς παραμένει και θα παραμένει για τα επόμενα τουλάχιστον 30, 40 χρόνια. Εδώ θέλω να σας πω - για να μην συγχέουμε τους όρους, τους ρόλους και τους στόχους μας- ότι στόχος της χώρας είναι το 2020 δηλαδή σε 10 χρόνια από σήμερα, να έχουμε εισαγάγει τις Ανανεώσιμες Πηγές σε ένα ποσοστό 20%. Αυτός είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Ορισμένοι Ευρωπαίοι μας λένε ότι παραείναι φιλόδοξος για να τον καταφέρουμε. Το υπόλοιπο 80% που απομένει, είναι προφανές ότι θα είναι λιγνίτης, θα είναι πετρέλαιο, θα είναι φυσικό αέριο, θα είναι άλλες….

( ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Διακόπτεται η τηλεφωνική σύνδεση)

ΔΗΜ: Δυστυχώς εδώ παρενέβη ο “δαίμων του τηλεφωνείου” και χάσαμε την επαφή με τον Υπουργό. Ελπίζουμε να τον έχουμε και πάλι μέχρι τη λήξη του δελτίου μας.

ΔΗΜ: Νομίζω ότι είναι και πάλι στη γραμμή ο κος Μανιάτης. Διεκόπη, κε Υπουργέ ο λόγος σας.

Γ.Μ: Για τον λιγνίτη να σας πως μία φράση μόνο, γιατί νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία. Ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο που μας επέτρεψε για πολλές δεκαετίες - και μας επιτρέπει και τώρα - να έχουμε το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, σε όλη την Ευρώπη. Και εγώ θέλω να τονίσω με έμφαση ότι η χώρα μου, αν και θεωρείται μαύρο πρόβατο σε θέματα ρύπανσης από τα εργοστάσια της ΔΕΗ , έχει το φθηνότερο ηλεκτρικό για τα νοικοκυριά και κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά…

ΔΗΜ: …Θα το ακριβύνετε, κε Μανιάτη, δυστυχώς.

Γ.Μ: Δεν θα το ακριβύνουμε. Θα είναι σταθερά τα τιμολόγια.

ΔΗΜ: Αυτό είναι δέσμευση της Κυβέρνησης;

Γ.Μ: Ξέρετε ότι υπάρχει δέσμευση του Πρωθυπουργού για τα τιμολόγια, δεν είναι ανάγκη να επαναλαμβάνω εγώ τον Πρωθυπουργό.

ΔΗΜ: Επειδή αυξήθηκε το πετρέλαιο σας ρωτάω.

Γ.Μ: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο πολύ ευχαρίστως να το κουβεντιάσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή γνωρίζετε ότι υπάρχει δέσμευση του Πρωθυπουργού. Τελεία. Για μένα δεν έχει νόημα πια η οποιαδήποτε παραπέρα συζήτηση. Επιτρέψτε μου όμως να επανέλθω στον λιγνίτη. Λιγνίτη χρησιμοποιούν όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου που έχουν τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσουν. Με μία όμως διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχαμε εμείς, μέχρι τώρα. Χρησιμοποιούν νέες σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών και ρύπων. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ο λιγνίτης. Το πρόβλημα είναι ότι, τα τελευταία χρόνια δεν έγινε απολύτως καμία επένδυση για να έχουμε καθαρούς και υψηλής αποδοτικότητας σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Αυτό λοιπόν το κενό εμείς θέλουμε ταχύτατα να το καλύψουμε και αυτή είναι και η πολιτική κατεύθυνση που έχει δοθεί στη νέα ηγεσία, τον νέο Πρόεδρο της ΔΕΗ. Τον λιγνίτη όποιοι θέλουν να τον καταδικάσουν, ας το κάνουν. Να έχουν όμως πάντα στο μυαλό τους δύο πράγματα. Σε αυτόν οφείλουμε τη φθηνή ηλεκτρική μας ενέργεια και εάν εμείς είμασταν σοβαροί ως χώρα, ως ΔΕΗ και ως πολιτικές ηγεσίες, θα είχαμε φροντίσει να έχουμε καθαρά εργοστάσια της ΔΕΗ, ώστε να παράγουμε πολύ λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από τα εργοστάσια του λιγνίτη.

 

ΔΗΜ: Να ευχαριστήσουμε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Γιάννη Μανιάτη και να ελπίσουμε σε μια επόμενη ευκαιρία, πολύ σύντομα, να έχουμε τη δυνατότητα να τα ξαναπούμε.

Γ.Μ: Να πούμε δυο λόγια και για το φυσικό αέριο. Ξέρετε είναι μια μεγάλη ιστορία.

ΔΗΜ: Πείτε μας με συντομία, καθώς η ώρα πλησιάζει για να ολοκληρωθεί το δελτίο μας.

Γ.Μ: Εμείς κάνουμε μια πολύ σημαντική προσπάθεια, να απελευθερώσουμε την αγορά φυσικού αερίου στη χώρα μας αυτές τις μέρες. Και μάλιστα πιθανόν να γίνει μέσα σ’ αυτόν τον μήνα, ή στις αρχές του επόμενου. Ξέρετε πολύ καλά ότι το φυσικό αέριο είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνο, σχεδόν καθόλου, σε σχέση με το πετρέλαιο και βεβαίως είναι σημαντικά φθηνότερο. Αυτό λοιπόν που έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας, είναι να βοηθήσουμε την διείσδυση του φυσικού αερίου τόσο στα νοικοκυριά όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών της χώρας, όσο και τη χρήση του στη βιομηχανία. Εξηγούμαι. Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις μεγάλες περιοχές της χώρας, όπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο οι καταναλωτές. Την Αττική, τη Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Προχωρούμε γρήγορα σε άλλες τρεις νέες ΕΠΑ σε περιοχές της χώρας.

ΔΗΜ: Πείτε μας εν τάχει, ποιές είναι αυτές οι περιοχές.

Γ.Μ: Είναι ακόμη τρεις περιφέρειες, όπως είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Δυτική Μακεδονία, κλπ. Θέλω να σας πως όμως, τούτο μόνο. Δεν έχει υλοποιηθεί καθόλου η εντολή που υπήρχε και η υποχρέωση να συνδεθούν με φυσικό αέριο, για παράδειγμα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως της Αθήνας. Και αυτό θα είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες μας, τις αμέσως επόμενες ημέρες, γιατί πραγματικά έχουμε τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας. Να τελειώσω με μια φράση. Το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα της χώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Η εξοικονόμηση, είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε.

ΔΗΜ: Και μ’ αυτό να ολοκληρώσουμε τη συνομιλία μας με τον κ. Μανιάτη.

Γ.Μ: Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Να είστε καλά.

ΔΗΜ: Να είστε και σεις καλά, κ. Μανιάτη. Ευχαριστούμε.