Στήριξη Μέχρι... Θανάτου

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ η Ελλάδα πολιτική στήριξη και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, αλλά αντί γι' αυτό δέχεται νέο μπαράζ πιέσεων, για να πάρει εδώ και τώρα συμπληρωματικά μέτρα. ΠΡΙΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ οι αποφάσεις στήριξης, τις περιέγραψε καθαρά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να θεραπεύσει τις αδυναμίες της και «μετά μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας» και πρόσθεσε ότι, αν αμφισβητηθεί από τις αγορές η αξιοπιστία των ελληνικών μέτρων, «τότε θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Η ευρωζώνη δεν θα παρέμβει, παρά μόνον όταν γίνει αυτό. Πρόκειται για μια στήριξη υπό όρους»
energia.gr
Τετ, 17 Φεβρουαρίου 2010 - 09:34
ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ η Ελλάδα πολιτική στήριξη και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, αλλά αντί γι' αυτό δέχεται νέο μπαράζ πιέσεων, για να πάρει εδώ και τώρα συμπληρωματικά μέτρα.

ΠΡΙΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ οι αποφάσεις στήριξης, τις περιέγραψε καθαρά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να θεραπεύσει τις αδυναμίες της και «μετά μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας» και πρόσθεσε ότι, αν αμφισβητηθεί από τις αγορές η αξιοπιστία των ελληνικών μέτρων, «τότε θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Η ευρωζώνη δεν θα παρέμβει, παρά μόνον όταν γίνει αυτό. Πρόκειται για μια στήριξη υπό όρους».

ΚΑΘΑΡΗ και ωμή είναι η πίεση για πρόσθετα μέτρα πριν εκτιμηθεί, μετά το τέλος Μαρτίου, η απόδοση του Σχεδίου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο εφαρμόζεται υπό άγρια επιτήρηση από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ των πιέσεων, με δηλώσεις του, μπήκε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, για να ζητήσει «περισσότερα μέτρα για να γίνει πιο αξιόπιστο το σχέδιο ανάκαμψης». Με τη σειρά του και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε, ότι συμπληρωματικά μέτρα μέσα στο 2010 θα βελτιώσουν την αξιοπιστία του Προγράμματος Σταθερότητας.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ απλή λογική, όταν από τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται λόγος για πολιτική στήριξη και βοήθεια, αυτό σημαίνει πιέσεις, που εκδηλώνονται με πυρ ομαδόν, οπότε και τρίβουν τα χέρια τους οι κερδοσκόποι για την κοινοτική αλληλεγγύη.

ΠΙΕΖΕΤΑΙ, λοιπόν, η Ελλάδα ασφυκτικά για να πάρει πρόσθετα μέτρα, τα οποία μάλιστα προσδιορίζονται από τη νεοφιλελεύθερη τεχνογνωσία του ΔΝΤ και περιλαμβάνουν: αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, περικοπή του 14ου μισθού, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, πάγωμα μισθών έως ότου μειωθεί το έλλειμμα στο 3%, αύξηση του ΦΠΑ και μεγάλη φορολόγηση των ειδών πολυτελείας και των καυσίμων, όπως και μέτρα για το Ασφαλιστικό.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα μέτρα, αν εφαρμοστούν, θα είναι ολέθρια για την ελληνική οικονομία, όπως ήταν και για τις ογδόντα περίπου χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν με συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο οι Βρυξέλλες έβαλαν ως πρόσθετο μαντρόσκυλο στην ομάδα επιτήρησης. Αυτή είναι «η στήριξη υπό όρους» που υπόσχονται ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Τρισέ και ο κ. Ολι Ρεν. Μια στήριξη, που μπορεί να οδηγήσει στο ιατρικό ανέκδοτο: «η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής απέθανε».

(από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 16/02/2010)