Η Αχίλλειος Πτέρνα των Αγορών

Η Ελλάδα είναι η αχίλλειος πτέρνα των παγκόσμιων αγορών. Άλλη μια άσχημη ημέρα μπορεί να αποδοθεί στις νέες ανησυχίες για το χρέος της Ελλάδας και τη δυνατότητά της να το εξυπηρετήσει. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν, όπως και το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας, το ΧΑ υποχώρησε και το γαϊτανάκι πτώσης ακολούθησαν και αξίες υψηλού κινδύνου σε άλλες αγορές. Η κρίση σχετικά με την Ελλάδα προκαλεί ρίγη πολύ πιο μακριά και από την Ευρώπη
του John Authers
Δευ, 1 Μαρτίου 2010 - 12:59
Η Ελλάδα είναι η αχίλλειος πτέρνα των παγκόσμιων αγορών. Άλλη μια άσχημη ημέρα μπορεί να αποδοθεί στις νέες ανησυχίες για το χρέος της Ελλάδας και τη δυνατότητά της να το εξυπηρετήσει. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν, όπως και το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας, το ΧΑ υποχώρησε και το γαϊτανάκι πτώσης ακολούθησαν και αξίες υψηλού κινδύνου σε άλλες αγορές. Η κρίση σχετικά με την Ελλάδα προκαλεί ρίγη πολύ πιο μακριά και από την Ευρώπη.

Αλλά είναι άδικο να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στην Ελλάδα. Μια ματιά στο τι επιδείνωσε το κλίμα την Πέμπτη, αποκαλύπτει ένα βαθύτερο ελάττωμα -το ρυθμιστικό κίνητρο για τους επενδυτές να βασίζουν την κρίση τους επί του χρέους χωρών σε έναν μικρό αριθμό οίκων αξιολόγησης. Οι χθεσινοί τριγμοί προκλήθηκαν από τα σχόλια ενός αναλυτή της Moody’s, που είπε πως εάν η χώρα αποκλίνει από το πρόγραμμα λιτότητας, η πιστοληπτική της αξιολόγηση θα πρέπει να υποβαθμιστεί κατά δύο βαθμίδες.

Οι απόψεις του έχουν βαρύτητα, επειδή το επιβάλλουν οι κανονισμοί. Ο οίκος Moody΄s αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με αρκετά υψηλό βαθμό, ούτως ώστε να μπορούν οι τράπεζες της χώρας να εξασφαλίζουν εγγυήσεις από την ΕΚΤ. Τούτο είναι επί του παρόντος σημαντική πηγή χρηματοδότησης. Εάν ο οίκος συμπορευτεί με άλλους, που αξιολογούν με χαμηλότερο βαθμό το ελληνικό χρέος, αυτή η πηγή χρηματοδότησης θα στερέψει. Ένα νέο ξεπούλημα είναι η λογική απάντηση στη γνώμη ενός ατόμου;

Η πιστωτική κρίση αποκάλυψε πολλά παραδείγματα της ίδιας αυτής δυναμικής. Εάν τα δομημένα ομόλογα έφεραν υψηλή αξιολόγηση ΑΑΑ, οι επενδυτές απαλλάσσονταν από την ανάγκη να το εξετάσουν. Οι υποβαθμίσεις, όταν προέκυψαν, ήταν αυτο-τροφοδοτούμενες προφητείες «καταδίκης», καθώς αυτομάτως έκοβαν τους κρουνούς χρηματοδότησης.

Δεν πρόκειται για σφάλμα των οίκων. Οι ιδέες του οίκου Moody’ s για τους ελληνικούς κινδύνους είναι κατανοητές. Αλλά η σημασία που η αγορά υποχρεούται να δώσει στην άποψη ορισμένων και μόνο ατόμων ορισμένων οίκων αξιολόγησης είναι και συνεχίζει να είναι η αχίλλειος πτέρνα των αγορών.

(από "Financial Times"/"ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 26/02/2010)