Παρά το ιδιαίτερα αρνητικό για τα σύνθετα ανά τον κόσμο διυλιστήρια τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, η Μότορ Όιλ κατάφερε να παρουσιάσει αυξημένα και μάλιστα κατά 37,8% σε ενοποιημένη βάση κέρδη, τα οποία έφτασαν τα 108 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο, δε, μητρικής καταγράφηκε επίσης αύξηση της καθαρής κερδοφορίας στα 84,9 εκατ. ευρώ, έναντι 75,8 εκατ. ευρώ το 2008, παρόλο που η απελθούσα χρήση επιβαρύνθηκε κατά 12,3 εκατ. ευρώ λόγω της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση

Παρά το ιδιαίτερα αρνητικό για τα σύνθετα ανά τον κόσμο διυλιστήρια τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, η Μότορ Όιλ κατάφερε να παρουσιάσει αυξημένα και μάλιστα κατά 37,8% σε ενοποιημένη βάση κέρδη, τα οποία έφτασαν τα 108 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο, δε, μητρικής καταγράφηκε επίσης αύξηση της καθαρής κερδοφορίας στα 84,9 εκατ. ευρώ, έναντι 75,8 εκατ. ευρώ το 2008, παρόλο που η απελθούσα χρήση επιβαρύνθηκε κατά 12,3 εκατ. ευρώ λόγω της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επίσης επιβαρύνθηκαν με 2,3 εκατ. ευρώ από την εφάπαξ καταβολή διαφοράς φόρων που προέκυψαν από ελέγχους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι οριακά, μόνο, θετική σε σχέση με πέρσι η λογιστκή αποτίμηση των αποθεμάτων.

Η αύξηση της κερδοφορίας επέτρεψε στην Μότορ Όιλ να αυξήσει στα 0,70 ευρώ ανά μετοχή, έναντι των 0,60 ευρώ πέρσι, το διανεμόμενο στους μετόχους μέρισμα, με την απόδοση να φτάνει το 7,4%, αν ληφθεί υπ΄όψιν το χτεσινό ανοδικό κλείσιμο της μετοχής στα 9,50 ευρώ.Το περιθώριο διύλισης για την εταιρεία διαμορφώθηκε πάνω από τα 50 δολάρια, όντας υπερδιπλάσιο των άλλων διυλιστηρίων της Μεσογείου, αλλά σε κάθε περίπτωση κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με τα 90 και πλέον δολάρια της προπέρσινης χρονιάς.Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της μητρικής ήταν 197,1 εκατ. ευρώ, έναντι 177,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ οι αποσβέσεις ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ.

Σε ενοποιημένη δε βάση, όπου το τελικό αποτέλεσμα επηρεάστηκε θετικά κατά 20 εκατ. ευρώ από το εφάπαξ έσοδο που προέκυψε από την εκχώρηση ποσοστού της Κόρινθος Powerστον όμιλο Μυτιληναίου και από το όφελος της εξαγοράς της εταιρείας Olympic Fuel Company,  τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν πέρσι στα 212,1 εκατ. ευρώ, έναντι 191 εκατ. ευρώ πρόπερσι.

Ίσως, ωστόσο, η πλέον θετική εξέλιξη για την Μότορ Όιλ να σχετίζεται με την άνοδο των πωλήσεων ακόμη και στην, πτωτική συνολικά, εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών καθώς και με την αύξηση της παραγωγής του διυλιστηρίου, η οποία παραπέμπει σε περιορισμό των εισαγωγών.  Ειδικότερα ως προς τις πωλήσεις, ο όγκος αυξήθηκε στα 9,510 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πετρελαιοειδών, έναντι 9,321 εκατ. πέρσι, ενώ στην εγχώρια αγορά οι πωλήσεις έφτασαν τα 2,958 εκατ. έναντι 2,921 εκατ. τόνων πέρσι. Η αξία, τέλος, των πωλήσεων υποχώρησε στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι κάτι παραπάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ πέρσι.

(δημοσιεύεται και στο axiaplusgr.)