Ο κ. Μιχάλης Π. Παπαδόπουλος είναι από τον Δεκέμβριο ο νέος πρόεδρος του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Από τη θέση του αυτή έχει την ευκαιρία να συνεχίσει την πλούσια σταδιοδρομία του στον κλάδο της ενέργειας, η οποία εκτείνεται σε έξι δεκαετίες.

Ο κ. Μιχάλης Π. Παπαδόπουλος είναι από τον Δεκέμβριο ο νέος πρόεδρος του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Από τη θέση αυτή έχει την ευκαιρία να συνεχίσει την πλούσια σταδιοδρομία του στον κλάδο της ενέργειας, η οποία εκτείνεται σε έξι δεκαετίες.

Ο κ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1932 όπου και ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές, λαμβάνοντας το 1956 το Δίπλωμα του Μηχανολόγου – Ηλεκτρολόγου μηχανικού από το ΕΜΠ.

Από το 1956 μέχρι το 1985 εργάστηκε στη ΔΕΗ, όπου ασχολήθηκε με όλα τα θέματα που σχετίζονται με την μελέτη, κατασκευή και εκμετάλλευση των Δικτύων Διανομής και της Χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και με θέματα σχετικά με την Μεταφορά και την Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τα θέματα που αφορούν στην Παραγωγή και την Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά και τις Διασυνδέσεις αυτών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό Σύστημα. Παράλληλα με την ΔΕΗ εργάστηκε με μερική απασχόληση ως Επιμελητής και Επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΜΠ, όπου ασχολήθηκε κυρίως με θέματα Ηλεκτρικών Μηχανών, στην περιοχή των οποίων εκπόνησε και την Διδακτορική του Διατριβή, (1974).

Το 1985 αποχώρησε από την ΔΕΗ, μετά την εκλογή του ως μέλος του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού της Σχολής Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ. Το διδακτικό του έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, κάλυψε ένα ευρύ φάσμα της επιστήμης του Ενεργειακού Ηλεκτρολόγου μηχανικού και συγκεκριμένα τέσσαρες κύριους τομείς, για τους οποίους και συνέγραψε αντίστοιχα βιβλία: Δίκτυα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Εισαγωγή στην Γενικευμένη Θεωρία των Ηλεκτρικών Μηχανών, Προστασία Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές

Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει κυρίως θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ειδικότερα με θέματα που σχετίζονται με την σχεδίαση του ηλεκτρικού μέρους των Ανεμογεννητριών και εντάξεως των ΑΠΕ στα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα (άνω των 20) που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΔΕΗ και την ΡΑΕ, στα περισσότερα των οποίων ήταν επιστημονικός υπεύθυνος. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα σύνταξης Κανονισμών σχετικών με τις ΑΠΕ και γενικότερα τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Το 2000 αποχώρησε από το ΕΜΠ, λόγω ορίου ηλικίας και μέχρι το 2003 ήταν μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Μετά το 2003 εξακολούθησε την συνεργασία του με ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ, στα πλαίσια των οποίων ασχολήθηκε με την εκπόνηση μελετών σχετικών με την Διασύνδεση των Νησιών του Αιγαίου και την βέλτιστη Ανάπτυξη και Διαχείριση Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής στα νησιά.

Έχει δημοσιεύσει άνω των 100 εργασιών σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, κυρίως του εξωτερικού., τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της δραστηριότητάς του. Παράλληλα, έχει συμβάλει και στο έργο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), συμμετέχοντας στο συνέδριο που έλαβε χώρα στη Σύρο το 2008 με θέμα «το Ενεργειακό Πρόβλημα των Κυκλάδων».

Από τον Δεκέμβριο 2009 είναι Πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ.