Γερμανική Νάρκη στο ΕΝΤ

Κερδίζει έδαφος η ιδέα για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, όπως και η πρόταση για συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία των αγορών, οι οποίες εκμεταλλεύονται την κρίση, που κυρίως πλήττει την οικονομία αδύναμων χωρών.
από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία
Παρ, 12 Μαρτίου 2010 - 10:36

Κερδίζει έδαφος η ιδέα για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, όπως και η πρόταση για συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία των αγορών, οι οποίες εκμεταλλεύονται την κρίση, που κυρίως πλήττει την οικονομία αδύναμων χωρών.

Λογικά, στόχος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να είναι η στήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και γίνονται θύματα από επιθέσεις κερδοσκόπων δανειστών. Δεν θα είχε, λοιπόν, νόημα να ιδρυθεί ένα ΕΝΤ όμοιο με το ΔΝΤ, του οποίου οι αυστηρές νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις αποδείχθηκαν ολέθριες για πολλές χώρες.

Φαίνεται, όμως, από τις πρώτες αντιδράσεις, ιδίως της Γερμανίας, ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για την ίδρυση ενός διαφοροποιημένου από το ΔΝΤ Ταμείου, το οποίο θα στηρίζει τις αδύναμες οικονομίες και θα ενισχύει την ανάπτυξη, ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση, που έχει μείνει γράμμα κενό. Οι ανισότητες είναι μεγάλες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έγιναν μεγαλύτερες με την οικονομική κρίση.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να κλείσει το χάσμα αν τελικά ιδρυθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο κατά το μοντέλο που ήδη προτείνει η Γερμανία. Η καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ, όπως ήδη δήλωσε, θέλει ένα Ταμείο με εξουσίες για την επιβολή «αυστηρών ποινών», όπως η αναστολή χρηματοδοτήσεων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, στις χώρες που διατηρούν υψηλά ελλείμματα, αλλά και η αναστολή δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο Υπουργών.

Για να διασφαλίσει, μάλιστα, αυτά τα άγρια μέτρα-δεσμά, ουσιαστικά θανατηφόρα για τις αδύναμες χώρες, η κυρία Μέρκελ υπογραμμίζει ότι, για τη σύσταση του Ταμείου, θα απαιτηθεί αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή να έχει προβλέψεις για αυστηρότερες ποινές στη χώρα που εμφανίζει υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Τη σύσταση ενός ταμείου-σφαγείου, που δεν θα στηρίζει, αλλά θα αφανίζει αδύναμες χώρες, ασφαλώς και δεν μπορεί να την αποδεχθούν όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Γι' αυτό και η Γαλλία, της οποίας το δημοσιονομικό έλλειμμα κυμαίνεται μεταξύ 8-9% έχει εκφράσει ήδη έντονες επιφυλάξεις στις προτάσεις της κυρίας Μέρκελ, τις οποίες η Γερμανίδα καγκελάριος ανέπτυξε ανοιχτά μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Η οικονομική κρίση και τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα πολλών χωρών της Ευρώπης -όχι μόνο της Ελλάδας- αποκάλυψαν το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης, την παντελή απουσία αλληλεγγύης. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι σαθρό και ανάλγητο.

(από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 10/3/2010)