Η ΔΕΗ Απέναντι στον Ανταγωνισμό

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΔΕΗ αρχίζει ν’ αντιμετωπίζει ανταγωνισμό στην «δική της» εσωτερική αγορά. Αυξάνονται και πληθύνονται οι ιδιώτες προμηθευτές που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους πελάτες «φιλέτα» της Επιχείρησης, αποσπώντας από αυτήν μερίδια στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού.
energia.gr
Πεμ, 18 Μαρτίου 2010 - 10:21

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΔΕΗ αρχίζει ν’ αντιμετωπίζει ανταγωνισμό στην «δική της» εσωτερική αγορά. Αυξάνονται και πληθύνονται οι ιδιώτες προμηθευτές που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους πελάτες «φιλέτα» της Επιχείρησης, αποσπώντας από αυτήν μερίδια στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Η διατήρηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) φαίνεται να ανοίγει την όρεξη και σε άλλους ιδιώτες, εκτός από την Elpedison Trading, την Aegean Power και την Verbund, που ήδη άρχισαν να δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν από πέρυσι. Μάλιστα η τελευταία έχει εδώ και ένα μήνα ξεκινήσει μια πολυέξοδη και πολυεπίπεδη διαφημιστική καμπάνια που μόνο μεγάλες πολυεθνικές έχουν την δυνατότητα να τρέξουν.

Ακόμα μια νέα «απειλή» για την Επιχείρηση προέρχεται από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, του οποίου η θυγατρική Gazprom Marketing & Trading, με έδρα το Λονδίνο, εξασφάλισε ήδη και την έγκριση του ΥΠΕΚΑ για άδεια εμπορίας και προμήθειας, μετά την εντυπωσιακά θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Μαζί με αυτήν πήραν το «πράσινο φως» από το υπουργείο και η βελγική UNIT Hellas, η ελβετική εταιρεία RE Trading South East Europe και η Neco, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου.

Ήδη, η Elpedison Trading, η Verbund και η Aegean Power έχουν αποσπάσει από την ΔΕΗ μερίδιο περί το 3,5% που αφορά σε πελάτες της χαμηλής και μεσαίας τάξης, δηλαδή τις εμπορικής κατηγορίας της Επιχείρησης που δημιουργεί μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Όμως, δεν αρκούνται μόνο σε αυτήν την κατηγορία «Χτυπούν» και οικιακούς πελάτες με μεγάλη κατανάλωση, με δέλεαρ αξιόλογες εκπτώσεις. Και μπορεί η Επιχείρηση να κινήθηκε ήδη ώστε να ισορροπήσει την φυγή των καλών πελατών της, ωστόσο η ΡΑΕ δεν αντιμετωπίζει θετικά την πρότασή της ΔΕΗ για την δημιουργία Ειδικού Ταμείου, μέσω του οποίου θα επιμερίζεται και στους ιδιώτες προμηθευτές το κόστος των μη κερδοφόρων τιμολογίων της, δηλ. το γνωστό PSO.

Βέβαια η ΔΕΗ προστατεύεται επαρκώς από την ισχύουσα νομοθεσία αφού τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια και αρκετά από τα βιομηχανικά είναι απόλυτα ρυθμιζόμενα και καθορίζονται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με αποτέλεσμα να μην αγγίζονται από τις διακυμάνσεις της ΟΤΣ. Όταν υπό την πίεση των Βρυξελών και προς ικανοποίηση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς, σταματήσουν και αυτά να ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις (και αυτή η ημέρα φαίνεται ότι δεν θα είναι τόσο μακριά αφού αρκεί το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται να βρεθεί εκτός ΔΕΗ για ν’ απελευθερωθούν πλήρως τα τιμολόγια) τότε η ΔΕΗ θα αισθανθεί πραγματικά τι σημαίνει ανταγωνισμός. Μέχρι τότε έχει λίγο ακόμη χρόνο να προσαρμοστεί για ν’ αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα ανατρέψει πλήρως τα σημερινά δεδομένα.