Πορτοπαράθυρα

Μόλις καλοκαιριάσει, ευκαιρία να αλλάξουν κουφώματα. Με τη βοήθεια του κράτους, βεβαίως βεβαίως. Οι ενισχύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις και δάνεια με επιδότηση επιτοκίου. Οπως ανακοίνωσε η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον» θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 200 εκατ. ευρώ,
Της Λώρης Κεζά
Τρι, 23 Μαρτίου 2010 - 09:55

Μόλις καλοκαιριάσει, ευκαιρία να αλλάξουν κουφώματα. Με τη βοήθεια του κράτους, βεβαίως βεβαίως. Οι ενισχύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις και δάνεια με επιδότηση επιτοκίου. Οπως ανακοίνωσε η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον» θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 200 εκατ. ευρώ, ποσό ικανό να αναπαλαιώσει ενεργειακά 100.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την υπουργό, η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας θα ξεπεράσει το 1 δισ. κιλοβατώρες.

Από το πρόγραμμα οικονομίας ενέργειας μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών, αρκεί το ακίνητο να χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία. Υπάρχει βέβαια ένα όριο παλαιότητας ώστε να μη σπεύσουν επιτήδειοι με νεόδμητα. Η άδεια οικοδομής να έχει εκδοθεί πριν από το 1980.

Υπάρχει επίσης περιορισμός κοινωνικής τάξης: η Εκάλη και το Ψυχικό είναι εκτός σχεδίων, καθώς οι κατοικίες πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Κάτι ακόμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί αναδρομικά. Για να επιχορηγηθεί ένα σπίτι, θα πρέπει τα κουφώματα να είναι τόσο παλιά που να φυσάει στο σαλόνι και να κάνει παγωνιά στο μπάνιο. Προβλέπεται λοιπόν η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής επιθεώρησης από το οποίο να προκύπτει ότι το ακίνητο κατατάσσεται στην κατηγορία Δ΄ ή ακόμη χαμηλότερα.

Οι 100.000 ιδιοκτήτες δεν θα κάνουν του κεφαλιού τους, ούτε έχουν περιθώριο να στρώσουν με φύλλα χρυσού τις στέγες τους. Οι παρεμβάσεις στα σπίτια θα γίνουν με τις συστάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή, ο οποίος θα εξετάζει τριών ειδών παρεμβάσεις. Την αλλαγή κουφωμάτων με τοποθέτηση διπλών τζαμιών. Την τοποθέτηση θερμομόνωσης στη στέγη, στο δώμα ή στο κέλυφος του κτιρίου. Την εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση προβλέπονται ανώτατες τιμές. Το υπουργείο κάνει και μια φιλόδοξη πρόβλεψη: μετά την έγκριση θα γίνουν και έλεγχοι ώστε να αποφευχθεί η παραδοσιακή μέθοδος της υπερκοστολόγησης.

Προτού προλάβουν να χαρούν οι διαμερισματούχοι και προτού αρχίσουν να ξεφυλλίζουν φυλλάδια από αλουμινάδες, γνωστοποιείται ότι δεν θα λάβουν όλοι χρήμα. Η επιλογή θα γίνει ανάλογα με το εισόδημα. Εχουν οριστεί δύο κατηγορίες δικαιούχων. Στην πρώτη εντάσσονται ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα ως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα ως 25.000 ευρώ. Οχι, δεν θα εισπράξουν όλο το χρήμα που χρειάζεται για τις αλλαγές, παρά μόνο το 30%. Ο προϋπολογισμός των εργασιών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, οπότε μιλάμε για 5.000 ανά σπίτι. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα ως 30.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα ως 50.000 ευρώ. Αυτοί δεν θα πάρουν χρήμα αλλά δάνειο με επιδότηση επιτοκίου, δηλαδή τίποτε θεαματικό ώστε να πάρουν την απόφαση για αναπαλαίωση.

Για να πάρουμε μια ιδέα από τιμές: η αντικατάσταση ενός καυστήρα και λέβητα πετρελαίου κοστίζει από 2.000 ως 4.000 ευρώ. Η μόνωση ταράτσας κοστίζει 40-70 ευρώ το τετραγωνικό. Τα διπλά τζάμια τιμολογούνται γύρω στα 100 ευρώ το τ.μ., τα κουφώματα περίπου 200 ευρώ το τ.μ. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάνελ ενός κιλοβάτ κοστίζει 4.500- 6.500 ευρώ, ανάλογα και ο ηλιακός θερμοσίφωνας κοστίζει κάπου 1.000 ευρώ.

Για τις πολυκατοικίες τα πράγματα κάπως περιπλέκονται. Θα μπορέσουν να ενταχθούν ένοικοι που έχουν υψηλά εισοδήματα, αρκεί να πληρούν τα χαμηλά όρια τουλάχιστον οι μισοί ιδιοκτήτες. Εξαιρούνται τα τμήματα της πολυκατοικίας που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικία. Το πρόγραμμα πάντως ισχύει για τις 13 περιφέρειες της χώρας και υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί αν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον. Στο ερώτημα αν αξίζει τον κόπο να μπει κάποιος στη διαδικασία, έχει γίνει υπολογισμός. Για ένα σπίτι 100 τ.μ. στη Βόρεια Ελλάδα οι αλλαγές μπορούν να κάνουν οικονομία ως και 1.600 ευρώ τον χρόνο.

(από την εφημερίδα «Το Βήμα», 20/3/2010)