Οι Επιπλοκές της Επιλογής του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η μοίρα της χώρας μας και κατ’ επέκταση πιθανώς και της ευρωζώνης ίσως να κριθεί αυτή την εβδομάδα, εν μέσω της διαφωνίας με τη Γερμανία για τη μορφή που θα πρέπει να πάρει η διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Η κα Μέρκελ θεωρεί ότι στον δανεισμό θα πρέπει να συμμετέχει και το ΔΝΤ, αν και έχουν προηγηθεί δηλώσεις της ΕΚΤ, η οποία αποκλείει το ενδεχόμενο να στραφεί η Ελλάδα στο Ταμείο.
energia.gr
Πεμ, 25 Μαρτίου 2010 - 10:32

Η μοίρα της χώρας μας και κατ’ επέκταση πιθανώς και της ευρωζώνης ίσως να κριθεί αυτή την εβδομάδα, εν μέσω της διαφωνίας με τη Γερμανία για τη μορφή που θα πρέπει να πάρει η διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Η κα Μέρκελ θεωρεί ότι στον δανεισμό θα πρέπει να συμμετέχει και το ΔΝΤ, αν και έχουν προηγηθεί δηλώσεις της ΕΚΤ, η οποία αποκλείει το ενδεχόμενο να στραφεί η Ελλάδα στο Ταμείο. Όλο και περισσότερο πάντως, φαίνεται πως στην απόφαση που θα προκύψει θα συμπεριληφθεί και το ΔΝΤ, σε μικρότερο η μεγαλύτερο ποσοστό.

Η επιλογή αυτή φυσικά έχει πλεονεκτήματα για τη χώρα μας, αφού δεν θα χρειαστεί να δανειστεί ξανά με επιτόκιο-φωτιά της τάξης του 6%, αλλά με 3,25-4,25%, όπως προβλέπει το ΔΝΤ. Και ποσοτικά όμως, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να δανειστεί έως και 15 δις δολάρια. Αν και οι υπόλοιπες «προβληματικές» οικονομίες, δηλαδή η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία επιλέξουν σε κάποιο χρονικό σημείο την ίδια λύση, ο συνολικός δανεισμός θα αγγίξει τα 230 δις δολάρια, ένα ποσό το οποίο είναι σε θέση να καλύψει το ΔΝΤ με σχετική άνεση.

Το «δόλωμα» όμως είναι το τριπλό αντίτιμο που θα κληθεί η οποιαδήποτε χώρα να καταβάλει. Όσον αφορά τη «σφιχτή» οικονομική πολιτική, αυτό έχει γίνει ήδη πράξη στη χώρα μας. Επίσης, το ΔΝΤ κανονικά θα ζητούσε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, κάτι που δεν προβλέπεται εξαιτίας του ευρώ. Απομένει όμως η αναπροσαρμογή των δανείων και εδώ φαίνεται η διαφορά των χωρών μεταξύ τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, η πρώτη έχει μεγαλύτερο συσσωρευμένο χρέος, αλλά και ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα περιορισμού του ελλείμματος, όπως τονίζουν οι FT. Εντούτοις, τα ελληνικά spread είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα ιρλανδικά. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ένα αυξημένο «τίμημα αναπροσαρμογής του ρίσκου» σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το Βερολίνο ζήτησε πρόσφατα από τις μυστικές του υπηρεσίες να διερευνήσουν το ζήτημα της κερδοσκοπίας στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Τώρα οι υπηρεσίες αυτές γνωρίζουν που να κοιτάξουν.