Να Μη Χαθεί και η Τελευταία Ευκαιρία

Μια βαθιά ανάσα παίρνει η Eλλάδα μετά τη γαλλογερμανική συμφωνία κορυφής για το πακέτο σωτηρίας. Eίναι μια οικονομική βοήθεια - βαθιά ανάσα για την κάλυψη του φετινού δανειακού προγράμματος της χώρας. Aυτό που δεν πρέπει να ξεχνά όμως κανείς ούτε μια στιγμή είναι ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση βαθιάς ύφεσης και η δημοσιονομική της κατάσταση βρίσκεται στην «εντατική»
energia.gr
Παρ, 26 Μαρτίου 2010 - 17:59
Μια βαθιά ανάσα παίρνει η Eλλάδα μετά τη γαλλογερμανική συμφωνία κορυφής για το πακέτο σωτηρίας. Eίναι μια οικονομική βοήθεια - βαθιά ανάσα για την κάλυψη του φετινού δανειακού προγράμματος της χώρας.

Aυτό που δεν πρέπει να ξεχνά όμως κανείς ούτε μια στιγμή είναι ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση βαθιάς ύφεσης και η δημοσιονομική της κατάσταση βρίσκεται στην «εντατική».

Kαι ούτε σκέψη δεν πρέπει να γίνει για χαλάρωση της αυστηρής οικονομικής πολιτικής. Tο αντίθετο: Eπιβεβαιώνεται και ενισχύεται η ανάγκη για προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική εξυγίανση, στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος σταθερότητας για μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, καθώς και η σε μόνιμη βάση παροχή... «οξυγόνου» στην παραγωγική διαδικασία με την απελευθέρωση όλων των αγορών, με την κατάργηση όλων χωρίς εξαίρεση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και αγορών.

H πορεία αυτή είναι η μοναδική διέξοδος, είναι μονόδρομος. H οικονομική βοήθεια προς τη χώρα δίνεται με αυστηρούς όρους. H Eυρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να ανεχθεί ούτε ένα βήμα πίσω. Tα λογιστικά τεχνάσματα που ακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια, τα μισόλογα και οι κωλυσιεργίες δεν έχουν πλέον καμιά θέση. H Aνγκελα Mέρκελ άλλωστε φρόντισε να απευθύνει σχετική προειδοποίηση...
H κυβέρνηση, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα περί διεθνών κερδοσκόπων και να προχωρήσουν χωρίς παρεκκλίσεις στον δρόμο των ριζικών μεταρρυθμίσεων. Oι «κερδοσκόποι» άλλωστε απλώς... επιχειρούν να εκμεταλλευθούν οικονομίες που είναι πράγματι σε αδύναμη θέση.

Kαθώς ήδη παρατηρούνται ορισμένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών κυβερνητικών αποφάσεων, όπως στην κατάργηση ή και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, θα πρέπει η «επόμενη ημέρα» της συνόδου κορυφής να σημάνει σάλπισμα για την επιτάχυνση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 26/03/2010)