Λιτότητα: Η Γερμανική Παγίδα

Οι Γερμανοί πλουτίζουν σε βάρος των εταίρων στην E.E. και ιδίως της ευρωζώνης και ιδού η απόδειξη.Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2009 ήταν 135, 9 δις ευρώ. Τα 108 τα αποκόμισε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από αυτά τα 77 δισεκατομμύρια από τις άλλες 15 χώρες της Ευρωζώνης.
Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Τρι, 6 Απριλίου 2010 - 12:25

Οι Γερμανοί πλουτίζουν σε βάρος των εταίρων στην E. E. και ιδίως της ευρωζώνης και ιδού η απόδειξη. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2009 ήταν 135, 9 δις ευρώ. Τα 108 τα αποκόμισε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από αυτά τα 77 δισεκατομμύρια από τις άλλες 15 χώρες της Ευρωζώνης.

Αποκαλύπτεται έτσι γιατί οι Γερμανοί τάσσονται υπέρ του ισχυρού ευρώ, καθώς και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν με τα προγράμματα λιτότητας των χωρών που έχουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέος. Η μονοδιάστατη πολιτική της ανάπτυξης (μέσω εξαγωγών και χωρίς την εσωτερική αγορά), είχε σαν αποτέλεσμα οι εξαγωγές από 20% του ΑΕΠ όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, να φτάσουν τώρα στο 40%.

Που σημαίνει ότι περισσότερο από το 22% του ΑΕΠ της Γερμανίας δημιουργείται από τις εισαγωγές των εταίρων της ευρωζώνης οι οποίοι μάλιστα δανείζονται γι’ αυτό και πολλές φορές από γερμανικές τράπεζες. Η Γερμανία είναι πιο ανταγωνιστική από τις άλλες 15 χώρες χάρη στην πολιτική λιτότητας που ακολουθεί χρόνια τώρα και δεν έχει ανάγκη ενός αδύνατου ευρώ για να αυξήσει τις εξαγωγές εκτός ευρωζώνης. Όμως, το πλεονέκτημα είναι ταυτοχρόνως η μεγάλη παγίδα για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες.

Όσο το ευρώ παραμένει ισχυρό και η εσωτερική αγορά της Γερμανίας αναιμική τα ελλείμματα των άλλων «15»της ευρωζώνης θα διευρύνονται. Όμως η γερμανική επιβολή προγραμμάτων λιτότητας μειώνει τις εισαγωγές γερμανικών προϊόντων προκαλώνταςπροβλήματα στη γερμανική οικονομία.

Η λύση, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, θα μπορούσε να είναι το αδύναμο ευρώ και η ανάπτυξη της γερμανικής εσωτερικής αγοράς. Όμως οι Γερμανοί αντιστέκονται σθεναρά εξαιτίας του τραύματος από τον υψηλό πληθωρισμό κατά την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

(από την εφημερίδα «Ημερησία», 6/4/2010)