Η Απάντηση στον Τρόμο του Spread Βρίσκεται στην Αθήνα

Όταν γράφαμε πως το ύψος του spreadκαθορίζεται στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, δεν εννοούσαμε την εκτόξευσή του στις 408 μονάδες, αλλά την αποκλιμάκωση χάρη στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Πεμ, 8 Απριλίου 2010 - 09:46

Όταν γράφαμε πως το ύψος του  spread καθορίζεται στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, δεν εννοούσαμε την εκτόξευσή του στις 408 μονάδες, αλλά την αποκλιμάκωση χάρη στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

Χθες έστω με αρνητικό τρόπο, αποδείχθηκε ότι όλα ή σχεδόν όλα εξαρτώνται από την Αθήνα. Το δημοσίευμα για δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ότι ζητούμε να επανεξεταστεί ο μηχανισμός στήριξης κυρίως ως προς το σκέλος της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι πληροφορίες για αναθεώρηση του ελλείμματος στο 13,5% έστειλαν το  spread στο Θεό.

Η εξέλιξη μπορεί να ήταν αρνητική, αλλά έδειξε ότι το παιχνίδι βρίσκεται στα ελληνικά χέρια. Η επιτυχία ή η αποτυχία εξαρτάται από την κυβέρνηση.

Αρκεί βεβαίως να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Κι’ εδώ αρχίζουν οι μεγάλοι φόβοι γιατί:.

-Το εισπρακτικό σκέλος του προγράμματος είναι πολύ σημαντικό. Όμως, για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων απαιτείται η καλοδουλεμένη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα ορατό, γιατί ούτε το φορολογικό νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί, ούτε οι αλλαγές σε εφορίες και τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ολοκληρωθεί.

-Τα έσοδα εξαρτώνται και από την πορεία της οικονομίας. Δυστυχώς πάλι, φτάσαμε στον Απρίλιο και το σκέλος της ανάπτυξης ακόμα σχεδιάζεται. Τώρα πότε θα αρχίσει να υλοποιείται και πότε θα παράξει αποτελέσματα ένας Θεός το ξέρει.

Βεβαίως υπάρχει και η παραοικονομία. Αν η κυβέρνηση κατάφερνε να εισπράξει φόρους μόνο από ένα μέρος από τα εισοδήματα που δημιουργεί η παραοικονομία θα μπορούσε να εξουδετερώσει τις συνέπειες της ύφεσης. Αλλά πάλι απαιτούνται ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί καλολαδωμένοι.

(από την εφημερίδα «Ημερησία», 7/4/2010)