Η τοποθέτηση των πρώτων από τους 100.000 χαλυβδοσωλήνες του αγωγού Nord Stream στον Κόλπο Πορτόβαγια, βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, χθες, υπήρξε το αποκορύφωμα της μακρόχρονης ρωσογερμανικής προσπάθειας για σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεών τους και την έναρξη ενός έργου που μάλλον δεν θα εξελιχθεί όπως είχαν ελπίσει εκείνοι που το προώθησαν. Η κατασκευή του διπλού αγωγού, η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί το 2011, θα επιτρέψει στη Ρωσία να διοχετεύει το φυσικό αέριό της απευθείας στη Γερμανία μέσω Βαλτικής
Η τοποθέτηση των πρώτων από τους 100.000 χαλυβδοσωλήνες του αγωγού Nord Stream στον Κόλπο Πορτόβαγια, βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, χθες, υπήρξε το αποκορύφωμα της μακρόχρονης ρωσογερμανικής προσπάθειας για σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεών τους και την έναρξη ενός έργου που μάλλον δεν θα εξελιχθεί όπως είχαν ελπίσει εκείνοι που το προώθησαν.

Η κατασκευή του διπλού αγωγού, η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί το 2011, θα επιτρέψει στη Ρωσία να διοχετεύει το φυσικό αέριό της απευθείας στη Γερμανία μέσω Βαλτικής. Ωστόσο, το έργο υπήρξε επίμαχο στην Ευρώπη, όπου οι χώρες ήγειραν προβληματισμό για ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ώς την ενεργειακή ασφάλεια, λόγω της αύξησης που θα επιφέρει στην εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ιδιαίτερα επικριτικοί υπήρξαν οι Πολωνοί πολιτικοί, που κατηγόρησαν τη Γερμανία ότι στηρίζει τους ανατολικοευρωπαίους γείτονές της συνάπτοντας ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία καθιστάμενη τόσο η ίδια όσο και η Ευρώπη πιο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προμηθεύεται το 45% των εισαγωγών αερίου της από τη Ρωσία, ενώ το 70% των ρωσικών εξαγωγών αερίου διοχετεύεται στην περιφέρεια.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το έργο περιλαμβάνεται και η οικονομική κρίση, που καθιστά δυσκολότερο για τον Nord Stream να είναι όσο κερδοφόρος ελπίζουν οι μέτοχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom. Ο πρώτος από τους δυο αγωγούς Nord Stream θα εφοδιάζει με περίπου 5,95 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, ήτοι περίπου το ένα τρίτο της γερμανικής ζήτησης. Ο αγωγός αυτός θα ολοκληρωθεί το 2011. Ασαφές παραμένει πότε θα τεθεί σε λειτουργία ο δεύτερος αγωγός, καθώς ο κλάδος αερίου στη Ρωσία και την Ευρώπη δεν έχει ακόμα ανακάμψει από την κρίση. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η πλεονάζουσα δυνατότητα στους αγωγούς αερίου και τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί στα 250 δισ. κυβικά μέτρα ώς το 2015 -τετραπλάσια από εκείνη του 2007- ενώ η ζήτηση θα παραμένει χαμηλότερη.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 10/04/2011)