Τρεις Νέες Ιδιωτικές Μονάδες με Φυσικό Αέριο θα Λειτουργήσουν στην Ελλάδα

Τρεις Νέες Ιδιωτικές Μονάδες με Φυσικό Αέριο θα Λειτουργήσουν στην Ελλάδα
του Α.Γ. Χριστοδουλάκη
Τρι, 13 Απριλίου 2010 - 19:29
Παρά την πτώση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού λόγω της ύφεσης, στη χώρα μας θα αρχίσουν να λειτουργούν ως το τέλος του χρόνου άλλες τρεις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όλες με καύσιμο το φυσικό αέριο, στον Νομό Βοιωτίας.

Παρά την πτώση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού λόγω της ύφεσης, στη χώρα μας θα αρχίσουν να λειτουργούν ως το τέλος του χρόνου άλλες τρεις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όλες με καύσιμο το φυσικό αέριο, στον Νομό Βοιωτίας.

Ήδη ξεκινά η νέα μονάδα των ΓΕΚ Τέρνα- GDFSuez ισχύος 450 ΜW, η λεγόμενη Ηρων-2, αφού η Ηρων-1, που χρησιμοποιεί επίσης φυσικό αέριο, λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια. Στόχος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα είναι να αναπτύξει ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 2.000 ΜW συνολικά από θερμικές μονάδες, ανανεώσιμες πηγές και υδροηλεκτρικά έργα κατά τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχα «υψηλό πήχη» έχουν θέσει η Εlpedison και ο Μυτιληναίος.

Έπονται λίαν συντόμως η μονάδα της Εlpedison στη Θίσβη (τα ΕΛΛΠΕ λειτούργησαν την πρώτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη) και η μονάδα του ομίλου Μυτιληναίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας

Εκτός από την η πτωτική τάση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού, άλλο πρόβλημα για τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο είναι η διατήρηση της Οριακής Τιμής Συστήματος σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Τα σχόλια από τους παραγωγούς και από τους εισαγωγείς ηλεκτρισμού κάνουν λόγο για χειραγώγηση της αγοράς από την ΔΕΗ, η οποία έχει την ευχέρεια να προβαίνει σε ιδιαίτερα αυξημένη χρήση των υδάτινων αποθεμάτων της εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, κάτι το οποίο η ΔΕΗ αρνείται ότι συνιστά χειραγώγηση. Πάντως με την εφαρμογή, από τον ερχόμενο Μάιο, της μεθόδου της λεγόμενης 5ης ημέρας αναφοράς από τον ΔΕΣΜΗΕ (διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού), η λειτουργία της ενεργειακής αγοράς εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η Εlpedison στη Θίσβη Βοιωτίας θα λειτουργήσει ως τον Αύγουστο και ως τον Δεκέμβριο η νέα μονάδα της Εndesa Ελλάς ισχύος 444 μεγαβάτ, η οποία περιέρχεται κατά 100% στην ιδιοκτησία του ομίλου Μυτιληναίου. Προστίθεται, έτσι, στο σύστημα ισχύς 1.300 ΜW, σε μια εξέλιξη που σαφώς αποτελεί ενίσχυση της ευστάθειας, της ασφάλειας τροφοδότησης καθώς και των εφεδρειών.

Όσον αφορά τον λιγνίτη, αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, δυναμικότητας 500-700 ΜW, ενώ αναμένονται και οι εξελίξεις για τη μίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, που θα βοηθήσει στη λειτουργία νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα.

Τέλος, με βάση όσα ορίζει κοινοτική οδηγία, μετά το 2016 οι 10 από τις 16 μονάδες της περιοχής θα πρέπει να ενταχθούν στο μεταβατικό στάδιο και θα έχουν ανώτατο χρονικό όριο λειτουργίας (καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας)

20.000 ώρες (περίπου 2,5 χρόνια) ανά καμινάδα, λόγω υπέρβασης ρύπων. Οι τέσσερις μονάδες θα τεθούν εκτός λειτουργίας σταδιακά από το 2010 ως το 2014 λόγω αντικατάστασης, με αποτέλεσμα να απομείνουν στη Δυτική Μακεδονία δύο μονάδες συνολικής ισχύος 690 ΜW.

(από την εφημερίδα «Το Βήμα», 13/4/2010)