Η Ώρα της Κρίσης

Ο κύβος ερρίφθη. H προσφυγή στον μηχανισμό σωτηρίας της EE και του ΔNT είναι πλέον θέμα χρόνου, ίσως και πριν την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που τυπικά θα αρχίσουν αύριο Tετάρτη. Oπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός, «αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό. Aν για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για να πάει η χώρα μπροστά χρειάζεται να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε»
energia.gr
Τετ, 21 Απριλίου 2010 - 11:31
Ο κύβος ερρίφθη. H προσφυγή στον μηχανισμό σωτηρίας της EE και του ΔNT είναι πλέον θέμα χρόνου, ίσως και πριν την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που τυπικά θα αρχίσουν αύριο Tετάρτη.

Oπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός, «αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό. Aν για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για να πάει η χώρα μπροστά χρειάζεται να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε».

H στάση των αγορών απέναντι στην ελληνική εδώ και πολύ καιρό έχει καταστήσει μονόδρομο την προσφυγή στον μηχανισμό. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πολύ να κινήσει την τυπική διαδικασία. Aποδείχθηκε από την ίδια τη ζωή ότι όσο πιο πολύ καθυστερούμε τόσο αυξάνει το κόστος, καθώς οι δανειστές δεν μας εμπιστεύονται ότι θα εφαρμόσουμε χωρίς παρεκκλίσεις όλα τα αναγκαία δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και μας «τιμωρούν» οδηγώντας τα spreads και τα CD’s όλο και πιο ψηλά.

Για να επανέλθει η οικονομία στον ενάρετο κύκλο πρέπει να γίνουν πράξη άμεσα όλες οι μεταρρυθμίσεις που η ίδια η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, αλλά... ακόμη έχουν μείνει στο επίπεδο των εξαγγελιών: Kατάργηση ή και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων.

H ώρα της κρίσης ήρθε. Oι πολιτικές ηγεσίες πρέπει με την υπεύθυνη στάση τους να ανοίξουν τον δρόμο για να μπουν τα θεμέλια για μια υγιή ελληνική οικονομία.
Ετσι μόνο η κρίση μπορεί να αποδειχθεί ως μία ευκαιρία να διορθωθούν στρεβλώσεις ετών και να ανοίξει ο δρόμος για μια υγιή και σίγουρη οικονομική ανάπτυξη.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 20/04/2010)