Έκπτωση στις εξαγωγές φυσικού αερίου και αναθέρμανση των διμερών σχέσεων ανακοίνωσε εχθές στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίντρι Μεντβέντεφ, μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Σε αντάλλαγμα η Ουκρανία παρέτεινε, επί εικοσιπενταετία, την ενοικίαση της στρατιωτικής βάσης στη Σταυρούπολη της Κριμαίας, από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας
Έκπτωση στις εξαγωγές φυσικού αερίου και αναθέρμανση των διμερών σχέσεων ανακοίνωσε εχθές στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίντρι Μεντβέντεφ, μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Σε αντάλλαγμα η Ουκρανία παρέτεινε, επί εικοσιπενταετία, την ενοικίαση της στρατιωτικής βάσης στη Σταυρούπολη της Κριμαίας, από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

«Οι Ουκρανοί εταίροι μας θα έχουν έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου», δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το νέο διακανονισμό στο φυσικό αέριο, η ρωσική Gazprom θα πωλεί το αέριο στη Naftogaz με έκπτωση 30%, στα πλαίσια ενός χαμηλότερου δασμού. Ο δασμός θα μειωθεί κατά 100 δολάρια ανά 1.000κ.μ. αερίου, δίχως να ξεπεράσει το 30% της τιμής. Η Ουκρανία πρόκειται να εισάγει 30 δις κ.μ. στην χαμηλή αυτή τιμή και 40 δις κ.μ. ετησίως μέχρι το 2019.

Ο κ. Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε τη συμφωνία στο φυσικό αέριο «γεγονός άνευ προηγουμένου στα χρονικά των ουκρανο-ρωσικών σχέσεων» και πρόσθεσε ότι το Κίεβο θα εισάγει 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος και 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα του χρόνου.
Η συμφωνία αυτή έρχεται σε μια ευαίσθητη οικονομικά συγκυρία για την Ουκρανία, καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 15% πέρυσι.

Όσον αφορά την παράταση της ενοικίασης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Σταυρούπολη από το ρωσικό στόλο κατά 25 χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος, στις δηλώσεις του, δεν προσδιόρισε αν ως αφετηριακό σημείο ορίζεται το 2010 ή το 2017, οπότε και λήγει η ισχύουσα σήμερα συμφωνία που υπεγράφη το 1997.

Αναφερόμενος γενικά στη συμφωνία επέκτασης της ενοικίασης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ο κ. Μεντβέντεφ τόνισε ότι«παρέχει μεγαλύτερες και καλύτερες εγγυήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», διευκρινίζοντας ότι οι εκπτώσεις στην τιμή του εισαγόμενου στην Ουκρανία φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα θεωρηθούν ως μέρος του ενοικίου της βάσης στη Σταυρούπολη.

Η Ρωσία και η Ουκρανία πρόκειται να αναβαθμίσουν τις κοινές τους προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς της δεύτερης, τόνισε ο Σεργκέι Σμάτκο. Πρόκειται για ένα από τα πιο εκτενή δίκτυα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί τη βασική οδό μεταφοράς αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Η κίνηση αυτή είχε τεθεί σε αναμονή από το 2004, όταν ανέλαβε πρόεδρος ο Βίκτορ Γιουσένκο και πλέον το Κρεμλίνο θεωρεί πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.