Η Gazprom Global LNG Limited και η Sempra LNG υπέγραψαν χτες συμφωνία, η οποία επιτρέπει στην Gazprom να προμηθεύσει με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) το σταθμό παραλαβής της εταιρείας Sempra LNG, στην περιοχή Lake Charles (Λος Άντζελες), κοντά στο Gulf Coast των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, με αυτή τη συμφωνία η GGLNG αποκτά ακόμα μία δίοδο μέσω της οποίας μπορεί να προμηθεύει τις ΗΠΑ με LNG

Η Gazprom Global LNG Limited και η Sempra LNG υπέγραψαν χτες συμφωνία, η οποία επιτρέπει στην Gazprom να προμηθεύσει με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) το σταθμό παραλαβής της εταιρείας Sempra LNG, στην περιοχή Lake Charles (Λος Άντζελες), κοντά στο Gulf Coast των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, με αυτή τη συμφωνία η GGLNG αποκτά ακόμα μία δίοδο μέσω της οποίας μπορεί να προμηθεύει τις ΗΠΑ με LNG, αναπτύσσοντας το χαρτοφυλάκιό της, και μπορεί να παρέχει φυσικό αέριο στον σταθμό Cameron LNG για το Gulf Coast και την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η GGLNG θα καταβάλλει αντίτιμο στην Sempra LNG προκειμένου να έχει το δικαίωμα να πωλεί και να προμηθεύει τον σταθμό Cameron LNG έως και 2 φορτία LNG τον μήνα, έναντι προσυμφωνημένου κόστους. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2010.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την εν λόγω συμφωνία, η οποία θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για επέκταση του χαρτοφυλακίου LNG του Ομίλου Gazprom στον Ατλαντικό», επεσήμανε ο Frederic Barnaud, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της GGLNG. «Επιπλέον, αυτή η συμφωνία επιτρέπει στη Sempra LNG να έχει πρόσβαση σε επιπρόσθετες προμήθειες LNG. Η συμφωνία μας αποτελεί ορόσημο στις αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ του Ομίλου Gazprom και της εταιρείας Sempra LNG».

Τον Απρίλιο 2009, οι θυγατρικές εταιρείες της Gazprom, κατόπιν ανάθεσης μακροχρόνιας διάρκειας από την Royal Dutch Shell, απέκτησαν δικαίωμα χρήσης του σταθμού Energia Costa Azul LNG στην περιοχή Baja της Καλιφόρνια (Μεξικό) και των αγωγών φυσικού αερίου της Sempra LNG. Ο συγκεκριμένος σταθμός, ο οποίος είναι ο πρώτος που κατασκευάστηκε στις δυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής, αποτελεί την πύλη εισόδου του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις αγορές του Μεξικού και Νοτιοδυτικών ΗΠΑ. NG,

«Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που διευρύνουμε τις επιχειρηματικές μας σχέσεις με την Gazprom, τον σημαντικότερο και μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου διεθνώς», σχολίασε ο Darcel L. Hulse, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Sempra LNG.

Η Gazprom πάντως θεωρεί ιδιαίτερα απειλητική για τα συμφέροντά της την παραγωγή αερίου από μη συμβατικές πηγές στις ΗΠΑ, καθώς αυτή έχει αυξήσει σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα στη χώρα, έχει οδηγήσει τις τιμές χαμηλά και κατά συνέπεια έχει αναγκάσει τους Ρώσους να αναβάλουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για εξαγωγές.