Οι Πολίτες Προειδοποιούν. Το Πολιτικάντικο Game is Over

Μπορεί να μην είναι καθημερινό φαινόμενο, ούτε καν πολύ συχνό, αλλά τώρα είναι εμφανές και κυρίαρχο. Ο λαός είναι πιο μπροστά, πιο ώριμος από τις πολιτικές ηγεσίες.
Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Σαβ, 24 Απριλίου 2010 - 02:33

Μπορεί να μην είναι καθημερινό φαινόμενο, ούτε καν πολύ συχνό, αλλά τώρα είναι εμφανές και κυρίαρχο. Ο λαός είναι πιο μπροστά, πιο ώριμος από τις πολιτικές ηγεσίες.

Η διαπίστωση είναι ελπιδοφόρα και επικίνδυνη. Ελπιδοφόρα γιατί οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες και ταυτοχρόνως να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο, μία καλύτερη και πιο δίκαιη πολιτεία, μία πιο αποτελεσματική και ανταγωνιστική οικονομία.

Επικίνδυνη γιατί άλλες από τις πολιτικές ηγεσίες αδυνατούν να πιάσουν τα μηνύματα της κοινωνίας και άλλες δυσκολεύονται να αποδεχτούν και να προχωρήσουν γρήγορα.

Οποιος αμφιβάλει δεν έχει παρά να παρακολουθήσει την επικοινωνιακή τακτική των κομμάτων. Την ώρα που οι πολίτες περιμένουν εναγωνίως συγκεκριμένες πολιτικές και λύσεις για την κρίση, το χρέος, την ανάταξη της οικονομίας η αριστερά επιμένει σε έναν γενικόλογο, ξύλινο και καταγγελτικό λόγο.

Την ίδια στιγμή Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν λωτοφάγους και με φτηνά και εντελώς επιφανειακά επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη στην κυβέρνηση με τον ισχυρισμό ότι αυτή έφερε το ΔΝΤ, λες και ξεχάσαμε ότι το τεράστιο χρέος, τα θεόρατα ελλείμματα, η κατασπατάληση των πόρων του Δημοσίου, οι αθρόες προσλήψεις με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου ήταν δικό της έργο.

Η κυβέρνηση κάτι ψελλίζει, αλλά φοβάται να πει ανοιχτά και θαρραλέα όλη την αλήθεια. Επιχειρεί να προετοιμάσει επικοινωνιακά το έδαφος ώστε οι όποιες αποφάσεις και τα μέτρα να γίνουν αποδεκτά με λιγότερες αντιδράσεις.

Ετσι συντηρεί το ψυχοφθόρο κλίμα της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας που τραυματίζει πολίτες, αγορά και οικονομία.

Κύριοι οι πολίτες είναι ώριμοι και έτοιμοι. Κι’εσείς θα κριθείτε από τις αποφάσεις σας, τα έργα σας και προπαντός την αποτελεσματικότητά τους. Τα επικοινωνιακά κόλπα θα αρχίσουν να εξοργίζουν, γιατί είναι πλέον πασιφανές ότι το πολιτικάντικο ? game is over.