Τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα του South Stream εξασφάλισε η Μόσχα με την υπογραφή, το Σαββατοκύριακο στη Βιένη, της διακρατικής συμφωνίας για συμμετοχή της Αυστρίας στο πρόγραμμα, το οποίο φιλοδοξεί να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα του South Stream εξασφάλισε η Μόσχα με την υπογραφή, το Σαββατοκύριακο στη Βιένη, της διακρατικής συμφωνίας για συμμετοχή της Αυστρίας στο πρόγραμμα, το οποίο φιλοδοξεί να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η απόφαση της Βιένης να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα, εμμένοντας, παράλληλα, στη συμμετοχή της στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα Nabucco, αναβαθμίζει το ρόλο της Αυστρίας ως διαμετακομιστικού κόμβου ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη, καθώς και τα έσοδά της από τέλη διαμετακόμισης και αποθήκευσης φυσικού αερίου. Από την πλευρά της, η Ρωσία ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη σειρά διακρατικών συμφωνιών διαμετακόμισης αερίου, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε επτά (Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία και Ουγγαρία).

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας κ. Σεργκέι Σματκό και τον Αυστριακό υπουργό Οικονομίας κ. Ράινχολντ Μιτερλένερ και δίνει άδεια για να διέλθει από τα αυστριακά εδάφη ο αγωγός South Stream.

Η αυστριακή εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG, η οποία ήδη συμμετέχει στον Nabucco, θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα South Stream, μετά την υπογραφή, το Σάββατο, συμφωνίας με την Gazprom για την κατασκευή του αυστριακού τμήματος του αγωγού που θα καταλήξει στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της στο Μπαουμγκάρτεν. Μέσω του αυστριακού τμήματος του αγωγού θα διέρχονται ετησίως τουλάχιστον 5 με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όπως ενημέρωσε η ρωσική εταιρία.

Η ετήσια δυνατότητα αποθήκευσης των εγκαταστάσεων στο Μπαουμγκάρτεν ανέρχεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και μπορεί να αυξηθεί για να αγγίξει τα "70, 80 ή και 90 δισεκατομμύρια", σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος φυσικού αερίου στην OMV κ. Βέρνερ Άουλι.

"Η ακριβής διέλευση του αγωγού θα οριστεί και θα εκτιμηθεί το τελικό κόστος. Η τελική απόφαση για την επένδυση θα ληφθεί εντός 18 μηνών", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της OMV.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ είπε ότι "μετά την ολοκλήρωση της υλοποίησης του προγράμματος, η νότια και κεντρική Ευρώπη θα είναι ασφαλείς για πάντα σε περιπτώσεις κρίσεων στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου και κρύων χειμώνων". Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Gazprom σχεδιάζει να ολοκληρώσει εντός των επόμενων 45 με 60 ημερών τις συνομιλίες για τη συμμετοχή της Electricite de France στο πρόγραμμα South Stream.

Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας από τους Σματκό και Μιτερλένερ, ήταν ο Ρώσος πρωθυπουργός κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι με την έναρξη της λειτουργίας του South Stream, οι ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου με τις οποίες θα τροφοδοτείται η Αυστρία αναμένεται να αυξηθούν κατά 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε επίσης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο κ. Βέρνερ Φάιμαν, ότι "μπορούμε εκ των προτέρων να εγγυηθούμε, για 100 χρόνια, φυσικό αέριο για την αναπτυσσόμενη ρωσική οικονομία και, πρακτικά, για όλους τους Ευρωπαίους πελάτες μας. Και το ζήτημα δεν είναι κατά πόσον η Ρωσία θα προμηθεύσει ή όχι αυτές τις ποσότητες. Είναι ζήτημα διαφοροποίησης των οδών τροφοδοσίας των πελατών μας στην Ευρώπη. Και ο South Stream συμβάλλει στην επίλυση αυτού του ζητήματος". Επεσήμανε, επίσης, ότι τα αποθέματα μιας μόνον περιοχής στο βορειο-ανατολικό τμήμα της Ρωσίας ανέρχονται σε 55 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και πρόσθεσε ότι "παρόμοια αποθέματα φυσικού αερίου δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου".

Αναφερόμενος στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα Nabucco, ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι "πριν κατασκευάζουμε κάτι, πρέπει να υπογράφουμε συμβόλαια τροφοδοσίας. Η κατασκευή του αγωγού χωρίς συμβόλαια είναι επικίνδυνη και δεν έχει νόημα. Πείτε μου αν υπάρχει έστω και ένα συμβόλαιο τροφοδοσίας για τον Nabucco".

Ο καγκελάριος της Αυστρίας είπε, από την πλευρά του, ότι δεν βλέπει αντίθεση μεταξύ του Nabucco και του South Stream, καθώς και ότι η χώρα του, η οποία στηρίζει παράλληλα τον αγωγό Nabucco, ενδιαφέρεται για διαφορετικούς τρόπους διαφοροποίησης της ενεργειακής τροφοδοσίας. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι "προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέσω του Nabucco".

"Είναι σαφές ότι η Αυστρία θέλει να παίξει ρόλο σε κάθε καινούργιο αγωγό που εμφανίζεται από την περιοχή της Ρωσίας και της Κασπίας", εκτιμά η αναλύτρια στην αμερικανική εταιρία ενεργειακών συμβούλων PFC Energy κ. Τζούλια Νάνεϊ. "Η Αυστρία είναι ασφαλής. Ενδέχεται να έχει έσοδα διαμετακόμισης και από τους δύο αγωγούς", εκτιμά - όπως μεταδίδει το Μπλούμπεργκ - ο Μιχαήλ Κορτσέμκιν της επίσης αμερικανικής εταιρίας ενεργειακών συμβούλων East European Gas Analysis.