Η Αλουμίνιον, η ΔΕΗ και η Μότορ Οϊλ είναι οι τρεις πρώτες εταιρείες που κατέθεσαν αιτήσεις στη ΡΑΕ για την εγγραφή τους στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Εφόσον οι τρεις εταιρείες πληρούν τις τεχνικές και νομικές προδιαγραφές που καθορίζει ο νόμος μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα είναι οι πρώτες ιδιωτικές εταιρείες που θα μπορούν να εισάγουν και να εμπορεύονται αέριο

Η Αλουμίνιον, η ΔΕΗ και η Μότορ Οϊλ είναι οι τρεις πρώτες εταιρείες που κατέθεσαν αιτήσεις στη ΡΑΕ για την εγγραφή τους στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Εφόσον οι τρεις εταιρείες πληρούν τις τεχνικές και νομικές προδιαγραφές που καθορίζει ο νόμος μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα είναι οι πρώτες ιδιωτικές εταιρείες που θα μπορούν να εισάγουν και να εμπορεύονται φυσικό αέριο, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

«Πράσινο φως»
Το νομικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου διαμορφώθηκε τους προηγούμενους μήνες, αφού το ΥΠΕΚΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, την Πρότυπη Σύμβαση Χρήσης Εγκατάστασης ΥΦΑ, τον Κανονισμό Αδειών Φυσικού Αερίου και τον Κανονισμό Μητρώου χρηστών ΕΣΦΑ. Ο Κώδικας Διαχείρισης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 379 στις 14 Απριλίου και ο Κανονισμός Μητρώου Χρηστών στο ΦΕΚ 451 στις 16 Απριλίου, ανοίγοντας το δρόμο για την επίλυση των νομικών τυπικών εκκρεμοτήτων και ελλείψεων που υπήρχαν πριν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Μυτιληναίος κινείται με γοργούς ρυθμούς για την εισαγωγή νέου φορτίου LNG, που χρονικά προσδιορίζεται στα τέλη Μαϊου. Ήδη έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία με την British Gas για φορτίο 140.000 κ.μ., το οποίο προβλέπεται να έρθει σε δύο δόσεις. Να σημειωθεί ότι το πρώτο φορτίο που αποπειράθηκε να φέρει τον περασμένο Δεκέμβριο ο όμιλος, αλλά μπλοκαρίστηκε από τον ΔΕΣΦΑ, προερχόταν από την ιταλική ΕΝΙ και ήταν 65.000 κ.μ.

Πλέον, όμως, η ΔΕΣΦΑ θέλει να καταρτίσει το ετήσιο πρόγραμμα για την περίοδο από την 1 του Ιούνη έως το τέλος του χρόνου, αλλά και το μηνιαίο «δεσμευτικό» -όπως το ονομάζει- πρόγραμμα του Μάη.

Διευκρινήσεις
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι έχει ήδη δώσει όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις για το Μάη, σε ενδιαφερόμενους που ήρθαν σε επαφή μαζί της, οπότε τα πρώτα φορτία αναμένονται πολύ σύντομα. Στόχος του προγραμματισμού είναι να αποφευχθεί τυχόν συμφόρηση στον τερματικό σταθμό, ενώ -αν και δεν το αναφέρει η ΔΕΣΦΑ στην ανακοίνωσή της- είναι σίγουρο ότι πρέπει να γίνει συνεννόηση και με τη ΔΕΠΑ, ώστε να αποδεσμευτούν δικές της ποσότητες, εφόσον χρειάζεται, για να «χωρέσουν» στο σταθμό οι εισαγωγές των άλλων ιδιωτών.