H Αναμενόμενη Χρεωκοπία

Η ομολογουμένως λιγότερο θεατρική, σε σχέση με το διάγγελμα του πρωθυπουργού από το Καστελόριζο στις 23 Απριλίου, εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ανήμερα Κυριακή μεσημέρι σε πανελλαδική ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, θέλησε να δραματοποιήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επίσημη προσφυγή στην κηδεμονία της τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ)
energia.gr
Δευ, 3 Μαΐου 2010 - 16:44

Η ομολογουμένως λιγότερο θεατρική, σε σχέση με το διάγγελμα του πρωθυπουργού από το Καστελόριζο στις 23 Απριλίου, εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ανήμερα Κυριακή μεσημέρι σε πανελλαδική ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, θέλησε να δραματοποιήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επίσημη προσφυγή στην κηδεμονία της τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ), με τη συμφωνία και αποδοχή από την τελευταία των γνωστών μέτρων. Η υπαγωγή της χώρας στο ειδικό καθεστώς διεθνούς οικονομικής επιτροπείας, που επίσημα ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών εξειδικεύοντας τους όρους, αποτελεί σε κάθε περίπτωση ανεπανόρθωτο πλήγμα. Επιπλέον, η κίνηση αυτή αποδυναμώνει σημαντικά τη θέση της χώρας μας αναφορικά με τα εθνικά θέματα και τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που είναι ταυτόχρονα εισπρακτικά, φορολογικά και περιοριστικά ως προς τις εκταμιεύσεις του Δημοσίου, έχουν στόχο τη δραστική μείωση του ελλείμματος, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν προϋποθέσεις για μία προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί σε δημοσιονομικό επίπεδο (με πλέον γνωστό χαρακτηριστικό την πλήρη αδυναμία της χώρας για δανεισμό της από τις διεθνείς αγορές) και την ανάγκη ριζικής αλλαγής του μέχρι σήμερα ακολουθούμενου αποτυχημένου αναπτυξιακού μοντέλου. Έτσι, τα νέα μέτρα όχι μόνο κινδυνεύουν να αποδειχθούν ανεπαρκή για την επίτευξη του απώτερου στόχου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά στερούνται βάθους και αναπτυξιακής προοπτικής.

Είναι κοινή πλέον η εκτίμηση, όπως προκύπτει από δεκάδες αναλύσεις που έχουν δημοσιευθεί τελευταία στον ελληνικό και ξένο τύπο, αλλά και μέσα από αρκετές δημόσιες συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, ότι το πακέτο των μέτρων που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους, αλλά και των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και κάθετη μείωση του ΑΕΠ, με ορισμένους αναλυτές να ομιλούν ακόμη για μείωση έως και 8.0% και όχι το 2.5% ή 3.0% που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη αύξηση του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, με εκτιμήσεις να το φέρουν πάνω από το 150%, ακόμα και εάν επιτευχθεί μεγάλη μείωση του ελλείμματος και με εξαιρετικά δύσκολη, σχεδόν αδύνατη, την αποκλιμάκωση τα επόμενα χρόνια, αφού τα 110 δις ευρώ που θα μας δανείσουν οι εταίροι μας επιβαρύνονται με ένα δυσβάστακτο για την περίπτωση επιτόκιο 5.0%, πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Έτσι, αντί να μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις και δανειακές ανάγκες της χώρας, αυτές θα αυξάνονται συνεχώς, καθιστώντας μία πτώχευση ( default) και στη συνέχεια αναδιάρθρωση του χρέους ( rescheduling) αναπόφευκτη μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια και οδηγώντας την Ελλάδα, με δική της βούληση, νομοτελειακά εκτός ευρώ.

Αυτά βεβαίως παρέλειψε να μας τα αναλύσει ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά το χθεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, όπως επίσης και ν’ αναφέρει τα παράλληλα αλλά αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη λειτουργία του υγιούς σκέλους της οικονομίας, δηλαδή του ιδιωτικού τομέα, χωρίς την ύπαρξη του οποίου το κράτος δεν μπορεί επ’ ουδενί να εξασφαλίσει έσοδα. Διότι με τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση, αποφεύγοντας συστηματικά να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία μέτρα για την προστασία του πολίτη, την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών και την παρεμπόδιση ενεργειών που έχουν στόχο τους να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας (βλέπε καταλήψεις δρόμων, πλατειών, καταστημάτων, λιμανιών και κλείσιμο των αστικών κέντρων από ανεξέλεγκτες πορείες), δεν υπάρχει περίπτωση οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν κανονικά, πόσο μάλλον ν’ αυξήσουν τα έσοδά τους και να δημιουργήσουν απασχόληση.

Χωρίς όμως συθέμελες αλλαγές που στόχο θα έχουν να απελευθερωθούν οι εν υπνώσει δυνάμεις της οικονομίας, αλλά και η ίδια η οικονομία από στερεότυπα που τη διατηρούν καθηλωμένη, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος ώστε να μπορέσει η χώρα να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο του υπέρογκου δανεισμού (και κατά συνέπεια συνδιαλλαγής με τους πιστωτές μας), στον οποίο έχουμε εισέλθει εδώ και μερικά χρόνια. Με δεδομένη την οικονομική και ηθική χρεωκοπία της χώρας, θα πρέπει τώρα να κοιτάξουμε πέρα από τα σημερινά συντρίμμια και να δούμε πως μπορούμε να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει από την στήλη, η χώρα διαθέτει σημαντικούς και αναξιοποίητους φυσικούς πόρους αλλά και υψηλού επιπέδου έμψυχο υλικό, που αν οργανωθούν σωστά μπορούν να επαναφέρουν τη χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η επιστροφή στην ταχύρυθμη ανάπτυξη, με την αρχή ενός ενάρετου κύκλου διαρκείας είναι ο μόνος τρόπος για να εξέλθει η χώρα από το τέλμα της πλήρους ανυποληψίας και ουσιαστικής χρεωκοπίας στο οποίο έχει περιέλθει και στο οποίο μας οδήγησαν οι λάθος πολιτικές και φαύλες πρακτικές των τελευταίων ετών.