Η Πετρελαιοκηλίδα, ο Ομπάμα και οι ΑΠΕ

Το ατύχημα στην πλατφόρμα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού και η διαφαινόμενη οικολογική καταστροφή είχαν και μια θετική συνέπεια στις ΗΠΑ: Το περιστατικό συνέβη στην καλύτερη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς μπορεί να την χρησιμοποιήσει πρώτον, για να «χτυπήσει» το παραδοσιακό σύνθημα των ρεπουμπλικάνων «drill baby, drill» και δεύτερον για να «χτυπήσει» τις πετρελαϊκές
energia.gr
Τετ, 5 Μαΐου 2010 - 07:35

Το ατύχημα στην πλατφόρμα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού και η διαφαινόμενη οικολογική καταστροφή είχαν και μια θετική συνέπεια στις ΗΠΑ: Το περιστατικό συνέβη στην καλύτερη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς μπορεί να την χρησιμοποιήσει πρώτον, για να «χτυπήσει» το παραδοσιακό σύνθημα των ρεπουμπλικάνων « drill baby, drill» και δεύτερον για να «χτυπήσει» τις πετρελαϊκές εν όψει της προώθησης του νομοσχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

Εξαιτίας της πλειοψηφίας που απαιτείται στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να «νοθεύσει» το κατά τα άλλα πράσινο νομοσχέδιό της, επιτρέποντας την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περισσότερες υπεράκτιες περιοχές. Αυτή τη βδομάδα όμως, στους New York Times, μια γελοιογραφία έκανε λόγο για « spill baby, spill», παραφράζοντας το σλόγκαν των συντηρητικών. Με την κοινή γνώμη στο πλευρό του, ο πρόεδρος μπορεί πλέον να κινηθεί πιο επιθετικά, αφαιρώντας ορισμένες από τις εκχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει προς τις πετρελαϊκές και προς την «παλαιά» ενέργεια εν γένει στα πλαίσια του σχεδίου νόμου.

Πολλοί αναλυτές και οικονομολόγοι στην Αμερική ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να μείνουν πίσω οι ΗΠΑ στον τεχνολογικό αγώνα των ΑΠΕ και να βρεθούν δεύτερες σε σχέση με την Ε.Ε. και την Κίνα, κάτι το οποίο θα έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία τους στο μέλλον. Υπογραμμίζουν ότι η σημασία του αγώνα αυτού είναι αντίστοιχη με την ανάπτυξη του διαδικτύου στην δεκαετία του 1990 και οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να ανακτήσουν την χαμένη τους πρωτοπορία. Και δεν πρόκειται πλέον μόνο για πρόσωπα όπως ο Αλ Γκορ ή ο Τζέρεμι Ρίφκιν, αλλά και για αναλυτές που ανήκουν στο κύριο ρεύμα της οικονομικής ζωής της χώρας.

Δυστυχώς για όλους εμάς στον υπόλοιπο πλανήτη, τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ έχουν καθοριστική σημασία για τη συνέχεια, όσον αφορά τις ενεργειακές πηγές, αλλά ακόμα περισσότερο στο ζήτημα του περιβάλλοντος και του κλίματος. Το ερώτημα στις επόμενες δεκαετίες δεν είναι μόνο το αν θα καταφέρει η προοδευτική Αμερική να επιβληθεί επί του « drill baby, drill», αλλά επίσης το κατά πόσο θα αλλάξει η νοοτροπία στην ίδια την συντηρητική Αμερική όσον αφορά την ενέργεια, εν όψει των δραστικών αλλαγών που συντελούνται ήδη στην παγκόσμια αγορά της ενέργειας.