Ένας από τους βασικούς συντελεστές του νέου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, είναι ο καθηγητής Δημήτρης Λάλας, Πρόεδρος της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και από τους πρώτους στην Ελλάδα που έδειξε με τις μελέτες και τη δράση του ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα σοβαρό πολιτικό και επιστημονικό θέμα.

Ένας από τους βασικούς συντελεστές του νέου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, είναι ο καθηγητής Δημήτρης Λάλας, Πρόεδρος της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και από τους πρώτους στην Ελλάδα που έδειξε με τις μελέτες και τη δράση του ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα σοβαρό πολιτικό και επιστημονικό θέμα.

Ο κ. Λάλας αναφέρθηκε στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γνωστή εφημερίδα, όπου τόνισε πως «φωτίστηκαν όσα εδώ και καιρό υποψιαζόμασταν. Φάνηκε ότι η Αμερική δεν είναι η μοναδική υπερδύναμη καθώς αναδείχθηκε η δύναμη της Κίνας και της Ινδίας. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να παίξει ηγετικό ρόλο. Εμείς από την άλλη, ως χώρα, δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε ιδιαίτερα γιατί όταν γινόταν η συζήτηση για τη χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν δώσαμε χρήματα».

Ο κ. Λάλας, ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό στα περιβαλλοντικά ζητήματα, εμφανίζεται σκεπτικός στο ενδεχόμενο μιας νέας διεθνούς συνθήκης που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου λήγει το 2012. Επίσης, αναφέρεται και στη διαρροή των επίμαχων emails τα οποία αποτέλεσαν πλήγμα για την επιστημονική εγκυρότητα των προβλέψεων για την Κλιματική Αλλαγή και έδωσαν τροφή σε όσους θεωρούν ότι το φαινόμενο έχει υπερεκτιμηθεί. Ο κ. Λάλας δεν πιστεύει ότι υπήρξε παραποίηση στοιχείων:

«Πρώτον, πριν από λίγες ημέρες, η δεύτερη ανεξάρτητη επιτροπή που τοποθέτησε η βρετανική κυβέρνηση για να εξετάσει το θέμα απεφάνθη ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια αλλοίωσης των στοιχείων, ούτε όμως και επιστημονικό λάθος. Δεύτερον, όταν εξετάζεις τα στοιχεία ως επιστήμονας, κάνεις εκτιμήσεις. Δεν νομίζω ότι υπήρξε εσκεμμένη προσπάθεια παραποίησης στοιχείων. Όταν ξέρεις ότι αυτά που γράφεις θα περάσουν από κόσκινο γιατί να διακινδυνεύσεις την επιστημονική σου καριέρα;», αναρωτιέται.

Αλλά και στη χώρα μας, τα στοιχεία φαίνεται πως είναι σε ένα βαθμό αναξιόπιστα: «Το χειρότερο είναι ότι οι υπηρεσίες στέλνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαφορετικά στοιχεία για το ίδιο θέμα. Όταν μετρούσαμε τις εκπομπές από τα λιπαντικά, τον ένα χρόνο υπολογίσαμε 94.000 τόνους και τον επόμενο 48.000 τόνους. Μας ρώτησαν τότε “τι έγινε, βγάλατε έξω τα μισά αυτοκίνητα;”. Όχι, απλώς οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τα στοιχεία που μας έδωσαν οι υπηρεσίες», εξηγεί.

Αναφορικά με την πράσινη ανάπτυξη, ο κ. Λάλας υπεραμύνεται του νέου νομοσχεδίου και στέκεται στη σημασία του  για τις ΑΠΕ, αφού όπως τονίζει, θα μειώσει δραστικά τον χρόνο για αδειοδότηση από τα 4-5 χρόνια στα 2.

Βιογραφικό:

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής 20 – 20 – 20, καθ. Δημήτρης Λάλας έχει διατελέσει Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (1994 – 2005), του αρχαιότερου ερευνητικού ιδρύματος της χώρας όπου και παλαιότερα είχε υπηρετήσει ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας.

Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών (Ph.D. in Aerospace Engineering), το 1968, στο Cornell University των ΗΠΑ, ασχολήθηκε με την έρευνα και τη διδασκαλία, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταλαμβάνοντας θέση καθηγητού Μηχανολογίας σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Μετεωρολογίας στο Παν/μιο Αθηνών.

Το συγγραφικό έργο του καθ. Λάλα περιλαμβάνει πάνω από 120 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά, 4 συγγράμματα και μεγάλο αριθμό εκθέσεων, πάνω σε σχετικά θέματα. Έχει επίσης διατελέσει (πρώτος) Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) από το 1988 μέχρι το 1991 καθώς και Πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ).

Ο καθ. Δημήτρης Λάλας εκπροσωπεί την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς επιτροπές που διαπραγματεύονται θέματα κλιματικών αλλαγών, το Πρωτόκολλο του Κιότο και πολιτικές και μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του φαινομένου του Θερμοκηπίου. Έχει υπηρετήσει επίσης ως μέλος εθνικών επιτροπών όπως η Εθνική Επιτροπή για την Απερήμωση, η Εθνική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή και η Επιτροπή για την Περιβαλλοντική Διπλωματία.

Για πάνω από μια εικοσαετία, έχει διατελέσει σύμβουλος των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, σε ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα και σε θέματα που αφορούν την ερευνητική πολιτική. Έχει προσφέρει υπηρεσίες συμβούλου και σε πολλές Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (DG17, DGTREN, DG RESEARCH) σε σχετικά θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση στις ΑΠΕ, καθώς επίσης και σε τεχνικές εταιρείες στην Ευρώπη και την Αμερική όπως η General Motors και η Ford.

Ο καθ. Λάλας είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Αιολικής Ενέργειας της οποίας έχει διατελέσει και Πρόεδρος.