Ανάγκη Αναδιάρθρωσης του Παγκόσμιου Χρηματοοικονομικού Συστήματος

Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, ανέδειξαν – ίσως περισσότερο παρά ποτέ – την ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Οι έντονες ανησυχίες για διάχυση της δημοσιονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι σημαντικές απώλειες που καταγράφηκαν στις διεθνείς χρηματαγορές – το Χρηματιστήριο Αθηνών, μάλιστα, βίωσε τη χειρότερη εβδομάδα του χρόνου –, η άνοδος της ανεργίας στις ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ιδιαιτέρως εύθραυστη
energia.gr
Δευ, 10 Μαΐου 2010 - 11:22
Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, ανέδειξαν – ίσως περισσότερο παρά ποτέ – την ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Οι έντονες ανησυχίες για διάχυση της δημοσιονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι σημαντικές απώλειες που καταγράφηκαν στις διεθνείς χρηματαγορές – το Χρηματιστήριο Αθηνών, μάλιστα, βίωσε τη χειρότερη εβδομάδα του χρόνου –, η άνοδος της ανεργίας στις ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ιδιαιτέρως εύθραυστη.

Στην Ευρωζώνη, η συμφωνία των 16 να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν κατάφερε, όπως φάνηκε, να πείσει τις αγορές. Πολλοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι το πακέτο βοηθείας είναι ανεπαρκές ή ενδεχομένως να ήρθε πολύ αργά και να μην μπορέσει τελικά να εμποδίσει την εξάπλωση της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ ο διάλογος επί του νομοσχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει ξεκινήσει στη Γερουσία, εν μέσω αμφιβολιών για το αν οι γερουσιαστές θα προστατέψουν τελικά τους Αμερικανούς φορολούμενους ή θα υποκύψουν στις πιέσεις τραπεζών και λόμπι. Τις εξελίξεις παρακολουθούν προσεκτικά και οι αγορές, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο ριζικές θα είναι οι τομές που θα επιχειρηθούν με το νομοσχέδιο.

Η αβεβαιότητα αυτή που κυριαρχεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα μαζικές ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές, με τους βασικότερους δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών να χάνουν μέσα σε πέντε συνεδριάσεις σχεδόν 13%. Στα πρόθυρα πανικού βρέθηκε και η WallStreet. Ενδεικτικό είναι ότι ο Dow Jones παρουσίασε την Πέμπτη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του, που έφθασε περίπου τις 1.000 μονάδες. Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν, εξάλλου, τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το Νοέμβριο του 2008.

Με την επενδυτική ψυχολογία στην Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στο ναδίρ, συμπαρασύροντας και άλλες διεθνείς αγορές, εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Ενός συστήματος, που – σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο επί των οικονομικών και νομισματικών θεμάτων Όλι Ρεν – κινδυνεύει να καταρρεύσει αν η Ελλάδα κηρύξει τελικά στάση πληρωμών. Ο επίτροπος προειδοποιεί, μάλιστα, ότι οι συνέπειες από μια πτώχευση της χώρας μας θα είναι αντίστοιχες, αν όχι χειρότερες, από τις συνέπειες που είχε η κατάρρευση της Lehman Brothers.