Το ατύχημα στην πλατφόρμα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού και η ακόλουθη οικολογική καταστροφή αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη διοίκηση του ομίλου, αλλά και για τις πετρελαϊκές εταιρείες γενικότερα. Ειδικά για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΡ, Τόνι Χέιουορντ, η πετρελαιοκηλίδα είναι ένα ισχυρό χτύπημα, καθώς ανέλαβε τη θέση αυτή μετά από έκρηξη σε διϋλιστήριο του Τέξας

Το ατύχημα στην πλατφόρμα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού και η ακόλουθη οικολογική καταστροφή αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη διοίκηση του ομίλου, αλλά και για τις πετρελαϊκές εταιρείες γενικότερα. Ειδικά για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΡ, Τόνι Χέιουορντ, η πετρελαιοκηλίδα είναι ένα ισχυρό χτύπημα, καθώς ανέλαβε τη θέση αυτή μετά από έκρηξη σε διϋλιστήριο του Τέξας, η οποία ώθησε την ΒΡ σε αλλαγή της ηγεσίας. Ο όμιλος προσπαθεί να περιορίσει την έκταση της καταστροφής και να κλείσει τη διαρροή στο κοίτασμα, ενώ σημαντικό είναι και το οικονομικό κόστος.

Ο Τόνι Χέιουορντ, διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, είναι γεωλόγος και έχει εργαστεί στην εταιρεία από το 1982 στον τομέα των ερευνών. Το 1990 έγινε το δεξί χέρι του λόρδου Μπράουν (τότε διευθύνοντα) και στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής ερευνών στην Κολομβία και αργότερα, το 1995, στη Βενεζουέλα. Το 1997 ανέλαβε τη διοίκηση ολόκληρου του τομέα ερευνών της ΒΡ στο Λονδίνο, ενώ ανέλαβε και τη θέση του προέδρου της ΒΡ Amoco Exploration and Production, καθώς και της επιτροπής για το upstream το 1999. Από το 2000, ο κ. Χέιουορντ ξεκίνησε να εργάζεται σε καθαρά διοικητικές θέσεις, με καθήκοντα στους τομείς της χρηματοδότησης, των συγχωνεύσεων και του συναλλάγματος. Τον Απρίλιο του 2002 έγινε αντιπρόεδρος του ομίλου και στις αρχές του 2003 διευθύνων σύμβουλος Έρευνας και Παραγωγής.

Εξαιτίας των ζητημάτων που προέκυψαν στην Αλάσκα για την ασφάλεια και την παραγωγή, καθώς και λόγω της έκρηξης στο διϋλιστήριο της εταιρείας στο Τέξας, ο Πίτερ Σάδερλαντ επιτάχυνε τις διαδικασίες για την αντικατάσταση του λόρδου Μπράουν το 2007. Ο κ. Χέιουορντ ανταγωνίστηκε για τη θέση του διευθύνοντα τον Ρόμπερτ Ντάντλεϊ της ΤΝΚ-ΒΡ και τον Τζον Μαντζόνι, επικεφαλή του τομέα διΰλισης και του τομέα αγοράς.

Ο Χέιουορντ είχε στραφεί στο παρελθόν ενάντια στις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, δηλώνοντας πως: «Έχουμε ένα διοικητικό στυλ το οποίο είναι πολύ διευθυντικό και δεν ακούει αρκετά. Η κορυφή του οργανισμού δεν ακούει επαρκώς αυτό που έχει να πει η βάση».

Τον Ιανουάριο του 2007 η απόφαση ελήφθη και ο κ. Χέιουορντ ανέλαβε τα καθήκοντά του από την 1η Μαΐου του ίδιου έτους. Πέρα από τη ΒΡ, έχει διατελέσει σύμβουλος της Citibank από το 2000 ως το 2003, καθώς και μη εκτελεστικός διευθυντής της Tata Steel και του Corus Group. Οι αμοιβές του το 2009 ξεπέρασαν τα 3 εκατ. λίρες Αγγλίας.