Η Πετρελαιοκηλίδα σε Αριθμούς

Ένα ατύχημα όπως αυτό στον Κόλπο του Μεξικού δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα και δυστυχώς έχει σοβαρότατες επιπτώσεις πρώτον για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και δεύτερον για την πετρελαϊκή βιομηχανία συνολικά και το μέλλον της εξόρυξης. Ήδη, η πολιτική ηγεσία στις ΗΠΑ, σε κυβερνητικό και περιφερειακό επίπεδο τάχθηκε κατά των υπεράκτιων εξορύξεων
energia.gr
Σαβ, 15 Μαΐου 2010 - 00:14

Ένα ατύχημα όπως αυτό στον Κόλπο του Μεξικού δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα και δυστυχώς έχει σοβαρότατες επιπτώσεις πρώτον για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και δεύτερον για την πετρελαϊκή βιομηχανία συνολικά και το μέλλον της εξόρυξης. Ήδη, η πολιτική ηγεσία στις ΗΠΑ, σε κυβερνητικό και περιφερειακό επίπεδο τάχθηκε κατά των υπεράκτιων εξορύξεων, τη στιγμή που τα συνεργεία της ΒΡ αγωνίζονται να περιορίσουν τη διαρροή του πετρελαίου και να αντιμετωπίσουν την πετρελαιοκηλίδα.

Χαρακτηριστικοί είναι ορισμένοι αριθμοί, οι οποίοι μας δίνουν την συνολική εικόνα:

 

11: Ο αριθμός των εργατών που αγνοούνται και πιθανότατα έχασαν τη ζωή τους στο ατύχημα.

5.000 βαρέλια ημερησίως: Η ποσότητα πετρελαίου που εκλύεται στη θάλασσα.

450 εκατ. δολάρια: Το κόστος για την αντιμετώπιση της διαρροής, δίχως να συνεκτιμάται το κόστος του καθαρισμού ή ότι προκύψει στο μέλλον.

25 δις δολάρια: Η απώλεια κεφαλαιακής αξίας για τη μετοχή της ΒΡ μετά το ατύχημα.

16 μίλια: Η απόσταση της πετρελαιοκηλίδας από τις ακτές της Λουιζιάνας.

30: Ο αριθμός των ειδών πουλιών που απειλούνται από τη διαρροή, σύμφωνα με την Audubon Society. Ανάμεσά τους; Και ο καφετής πελεκάνος της Λουιζιάνας, το πουλί σύμβολο της περιοχής, το οποίο μόλις πρόσφατα απομακρύνθηκε από τον κατάλογο με τα απειλούμενα είδη. Η πετρελαιοκηλίδα είναι επικίνδυνη για τους πληθυσμούς των πουλιών, διότι συνέπεσε με την περίοδο αναπαραγωγής τους.

25 εκατ.: Ο αριθμός τω πουλιών που διασχίζουν την ακτή του Κόλπου του Μεξικού και βρίσκονται υπό απειλή.

11 εκατ.: Τα γαλόνια πετρελαίου που διέρρευσαν στη θάλασσα από το δεξαμενόπλοιο της Exxon Valdez το 1989. Θεωρείται μια από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

400: Ο συνολικός αριθμός των ειδών που απειλούνται από την πετρελαιοκηλίδα σε στεριά και θάλασσα.

600 τετραγωνικά μίλια: Η έκτασή της την προηγούμενη εβδομάδα.

1,5 δις δολάρια: Το κόστος της καταστροφής για τις ασφαλιστικές εταιρείες της ΒΡ.

69: Τα σκάφη που ασχολούνται με τον καθαρισμό.