Το Οικονομικό Ντόμινο, η Ουάσιγκτον και το Σουβλάκι

Η ανησυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης επεκτάθηκε τις τελευταίες ημέρες, αφού τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα, όσο και αρκετοί οικονομολόγοι παρατηρούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ευρώπη και φοβούνται την περίπτωση «ντόμινο». Οι φόβοι τους έχουν βάση, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες και η Wall Street είναι σε ένα βαθμό εκτεθειμένες
energia.gr
Πεμ, 13 Μαΐου 2010 - 14:40

Η ανησυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης επεκτάθηκε τις τελευταίες ημέρες, αφού τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα, όσο και αρκετοί οικονομολόγοι παρατηρούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ευρώπη και φοβούνται την περίπτωση «ντόμινο». Οι φόβοι τους έχουν βάση, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες και η Wall Street είναι σε ένα βαθμό εκτεθειμένες, αφού είναι κάτοχοι ευρωπαϊκών τίτλων CDS.

Παρόλα αυτά, οι ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και τη συμφωνία εξασφάλισης του ευρώ, επισημαίνοντας πως μέρος των τεράστιων αυτών ποσών «δωρίζεται» από τους Αμερικανούς φορολογούμενους μέσω του ΔΝΤ σε άσωτες χώρες, όπως η δική μας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δημοσιογράφος του συντηρητικού καναλιού FOX, «οι Έλληνες απολαμβάνουν χαμηλές ηλικίες συνταξιοδότησης και πολλά άλλα πλεονεκτήματα και θέλουν να διαιωνίσουν την κατάσταση αυτή εις βάρος του Αμερικανού φορολογούμενου».

Αναφορές έγιναν πάντως και σε πιο «αριστερά» τηλεοπτικά προγράμματα, όπως το κωμικό Colbert Report, όπου προτείνεται να εγκαταλείψουν οι Έλληνες το ευρώ και να υιοθετήσουν το σουβλάκι για εθνικό νόμισμα.

Η όλη συζήτηση στις ΗΠΑ γίνεται εν μέσω ενός κενού ενημέρωσης για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, αγνοώντας συχνά τη διαχρονική σημασία της Ευρώπης για την οικονομία της Αμερικής, καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί τον μόνο σύμμαχό της στον εμπορικό «πόλεμο» κατά της Κίνας. Σε τελική ανάλυση, ο κερδισμένος από όλη αυτή την ιστορία είναι το δολάριο.

Και όσον αφορά τη δική μας χώρα, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μας προβληματίζουν, αλλά τουλάχιστον μαρτυρούν ένα ενδιαφέρον το οποίο δεν διαθέτει η αποχαυνωμένη αμερικανική κοινή γνώμη.