Νομοσχέδιο για την απαγόρευση κάθε νέας θαλάσσιας γεώτρησης στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ υπέβαλαν χθες γερουσιαστές των πολιτειών της δυτικής ακτής της χώρας (Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσιγκτον). Η γερουσιαστής της Καλιφόρνια Μπάρμπαρα Μπόξερ δήλωσε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ότι το κείμενο έχει σκοπό «να εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνει ποτέ γεώτρηση για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στα ανοικτά της δυτικής ακτής της χώρας μας».
Νομοσχέδιο για την απαγόρευση κάθε νέας θαλάσσιας γεώτρησης στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ υπέβαλαν χθες γερουσιαστές των πολιτειών της δυτικής ακτής της χώρας (Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσιγκτον).

Η γερουσιαστής της Καλιφόρνια Μπάρμπαρα Μπόξερ δήλωσε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ότι το κείμενο έχει σκοπό «να εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνει ποτέ γεώτρηση για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στα ανοικτά της δυτικής ακτής της χώρας μας».Ένα παρόμοιο μέτρο κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον βουλευτή της Καλιφόρνιας Τζον Γκαραμέντι.


Οι βουλευτές υπογράμμισαν ότι ένα τέτοιο μορατόριουμ είχε ξεκινήσει το 1981 και ίσχυε για κάθε έτος μέχρι το 2008 όταν και έπαυσε επί της προεδρίας του Τζορτζ Μπους. «Ο κίνδυνος της πετρελαιοκηλίδας είναι πολύ μεγάλος», ανέφερε η κ. Μπόξερ, ενώ η γερουσιαστής της Καλιφόρνια Νταϊάν Φάινσταϊν τόνισε από την πλευρά της ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά».

Οι γερουσιαστές Τζον Κέρι και Τζο Λίμπερμαν παρουσίασαν την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο θα παρέχει νέες προστασίες στα παράκτια κράτη που από την πλευρά τους μπορούν να αντιταχθούν σε νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις.