Η Statoil και η EGL ανακοίνωσαν σήμερα πως η γερμανική ΕΟΝ θα αποκτήσει μερίδιο 15% στο σχέδιο του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline), μειώνοντας το δικό τους σε 42,5% αντίστοιχα. Η κοινοπραξία χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του έργου, καθώς η ΕΟΝ διαθέτει πολυετή εμπειρία στην πραγματοποίηση παρόμοιων σχεδίων στο φυσικό αέριο.

Η Statoil και η EGL ανακοίνωσαν σήμερα πως η γερμανική ΕΟΝ θα αποκτήσει μερίδιο 15% στο σχέδιο του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline), μειώνοντας το δικό τους σε 42,5% αντίστοιχα.

Η κοινοπραξία χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του έργου, καθώς η ΕΟΝ διαθέτει πολυετή εμπειρία στην πραγματοποίηση παρόμοιων σχεδίων στο φυσικό αέριο, τόσο στο upstream, όσο και στο downstream. Επισημαίνεται επίσης ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων συνεργατών.

Σκοπός του ΤΑΡ είναι η διασύνδεση της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την δυτική, μέσω της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Ο αντιπρόεδρος της Statoil, Ρουν Μπιόρνσον, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ικανοποιημένοι για τη συμμετοχή της ΕΟΝ στον ΤΑΡ. Η σημερινή κίνηση θα ενδυναμώσει το σχέδιο και την ικανότητα μεταφοράς αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι «η Statoil ως μέτοχος στο Σαχ Ντενίζ είναι ικανοποιημένη για τις εξελίξεις και τη συμφωνία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν. Η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την εκμετάλλευση νέων αποθεμάτων για την ευρωπαϊκή αγορά, με την Statoil να αποτελεί βασικό πάροχο».

Ο Χανς Σουλζ, διευθύνων σύμβουλος της EGL σημείωσε: «Ήταν πάντοτε η πρόθεσή μας να προσελκύσουμε κιάλλους ισχυρούς συνέταιρους που θα προσθέσουν στην αξία του σχεδίου. Ανάμεσά τους, εταιρείες ενεργές στην κατασκευή αγωγών και δικτύων διανομής. Το σχέδιο πλέον αποτελείται από ομίλους που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο».