Μια συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική για τον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών κρατών με φυσικό αέριο, καθώς εκτιμάται ότι θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία, υπέγραψαν χθες Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, και τον Αζέρο ομόλογό του, Νατίκ Αλίεφ, στην Κωνσταντινούπολη
Μια συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική για τον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών κρατών με φυσικό αέριο, καθώς εκτιμάται ότι θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία, υπέγραψαν χθες Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, και τον Αζέρο ομόλογό του, Νατίκ Αλίεφ, στην Κωνσταντινούπολη.

«Το αζέρικο φυσικό αέριο είναι πολύ σημαντικό για να εξασφαλιστεί στο προσεχές μέλλον η κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας και των ευρωπαϊκών κρατών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνέβαλαν ουσιαστικά στην επίτευξη της συμφωνίας, που υπεγράφη στο περιθώριο της Διάσκεψης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία.

Με τη συμφωνία που υπεγράφη επανεκτιμάται η τιμή του φυσικού αερίου και καθορίζεται η ποσότητα που θα παρέχει το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, όταν αρχίσει το 2017 η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ-ΙΙ, στην Κασπία. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα εξάγει έως 1,2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία και θα πωλεί το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες.

Το Αζερμπαϊτζάν, που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, θεωρείται ένας από τους δυνητικούς προμηθευτές του ευρωπαϊκού αγωγού Nabucco, ο οποίος θα συνδέσει την Τουρκία με την Αυστρία και αναμένεται να έχει κατασκευασθεί το 2014.