Σε εισαγωγή ιδιωτικών φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενδιαφέρεται να προχωρήσει η ΔΕΗ, για την κάλυψη του 12%-15% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, μειώνοντας την εξάρτηση από τη ΔΕΠΑ. Συνολικά η ΔΕΗ ως το τέλος του 2010 έχει προγραμματίσει την παραλαβή 5 φορτίων, συνολικής δυναμικότητας 370.000 κυβικών μέτρων LNG. Η παράδοση θα γίνεται κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, σε φορτία των 75.000 κυβικών μέτρων LNG κάθε φορά
Σε εισαγωγή ιδιωτικών φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενδιαφέρεται να προχωρήσει η ΔΕΗ, για την κάλυψη του 12%-15% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, μειώνοντας την εξάρτηση από τη ΔΕΠΑ. Συνολικά η ΔΕΗ ως το τέλος του 2010 έχει προγραμματίσει την παραλαβή 5 φορτίων, συνολικής δυναμικότητας 370.000 κυβικών μέτρων LNG. Η παράδοση θα γίνεται κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, σε φορτία των 75.000 κυβικών μέτρων LNG κάθε φορά.

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ με καύσιμο το φυσικό αέριο είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της ΔΕΠΑ, καθώς απορροφούν πάνω από τα 2/3 του συνολικού όγκου πωλήσεων της κρατικής εταιρείας αερίου. Το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου σε τρίτους παίκτες μπορεί να ξεκίνησε επεισοδιακά με το ιδιωτικό φορτίο των εταιρειών Μυτιληναίου/Motor Oil για λογαριασμό της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (εταιρείας συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου), μετά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, όμως, φαίνεται ότι άρχισε να λειτουργεί.

Παραγγελίες

Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» παραμένει ο μεγαλύτερος παίκτης, με παραγγελίες συνολικής δυναμικότητας 657.000 κυβικών μέτρων LNG, σε 9 φορτία των 73.000 κ.μ. το καθένα, από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο, χωρίς να συνυπολογίζεται το προηγούμενο, που ήταν και το πρώτο ιδιωτικό φορτίο. Ενδιαφέρον για τη «νέα» αγορά εκδηλώνουν και άλλες εταιρείες που συνδέονται με την ηλεκτροπαραγωγή, όπως η ιταλική Edison, ενεδεχομένως και η «Τέρνα Ενεργειακή», καθώς σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις φθηνές τιμές του LNG στη διεθνή αγορά, προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος τουλάχιστον των αναγκών τους για φυσικό αέριο.

Οι τιμές του LNG, προϊόντος παραδοσιακά ακριβότερου σε σχέση με το αέριο που έρχεται μέσω αγωγών, μετά τη διεθνή οικονομική κρίση κατέρρευσαν, καθώς στην παγκόσμια αγορά έχει δημιουργηθεί πλεόνασμα εξαιτίας της χαμηλότερης απ' όσο αναμενόταν ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αποθέματα LNG στις ΗΠΑ έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Τιμές

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές του LNG κυμαίνονται σε επίπεδα 30% ή και περισσότερο, κάτω από τις τιμές της ΔΕΠΑ, γεγονός που κάνει τους βασικούς πελάτες της εταιρείας να στρέφονται στο υγροποιημένο αέριο, ακόμα και αν έχουν συμβόλαια με ρήτρες take or pay με την κρατική εταιρεία.

Ο όμιλος Μυτιληναίου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα φυσικού αερίου της εταιρείας κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, διερευνά τη δυνατότητα επένδυσης σε πλωτές δεξαμενές αποθήκευσης/αεριοποίησης LNG.

Οι συνολικές ανάγκες των τριών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου -η μία εκ των οποίων λειτουργεί στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος», η δεύτερη ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, ενώ η τρίτη που αποτελεί joint venture με τη Motor Oil έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη 2011- αναμένεται να απορροφούν περί τα 1,2 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως. Από την ποσότητα αυτή περίπου 400 εκατ. κ.μ. καλύπτονται από τα υφιστάμενα συμβόλαια με τη ΔΕΠΑ μέχρι το έτος 2013.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 09/06/2010)