Διορία πέντε ημερών έδωσε χθες στη Λευκορωσία ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ για να πληρώσει το χρέος της για το φυσικό αέριο, ενώ το συμβόλαιο προβλέπει τη μείωση των παραδόσεων σε περίπτωση μη πληρωμής. «Ας δώσουμε στους Λευκορώσους συναδέλφους μας πέντε ημέρες για να αποφασίσουν για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. «Επικοινωνήστε με τους υπευθύνους των αρμόδιων υπηρεσιών που διαχειρίζονται τον φάκελο αυτό και προτείνετέ τους να πληρώσουν το χρέος το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε. «Αν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να λάβουμε αυστηρά μέτρα.»
Διορία πέντε ημερών έδωσε χθες στη Λευκορωσία ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ για να πληρώσει το χρέος της για το φυσικό αέριο, ενώ το συμβόλαιο προβλέπει τη μείωση των παραδόσεων σε περίπτωση μη πληρωμής. «Ας δώσουμε στους Λευκορώσους συναδέλφους μας πέντε ημέρες για να αποφασίσουν για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

«Επικοινωνήστε με τους υπευθύνους των αρμόδιων υπηρεσιών που διαχειρίζονται τον φάκελο αυτό και προτείνετέ τους να πληρώσουν το χρέος το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε. «Αν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να λάβουμε αυστηρά μέτρα.»

Ο κ. Μίλερ ανέφερε από την πλευρά του ότι η Gazprom «έχει κάθε λόγο να μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, κατ 'αναλογία με το ποσό της οφειλής». Το Μινσκ χρωστάει στη Μόσχα 200 εκατ. δολάρια για το φυσικό αέριο που του έχει παραδοθεί από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την Gazprom. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα με τις καθυστερούμενες οφειλές της Λευκορωσίας και έχει απειλήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια να μειώσει τις παραδόσεις του σε περίπτωση μη πληρωμής.

Οι σχέσεις της Μόσχας με το Μίνσκ και το γειτονικό Κίεβο στον ενεργειακό τομέα παρακολουθούνται στενά από τους ευρωπαίους πελάτες της Gazprom, οι οποίοι ανησυχούν για ενδεχόμενες διακοπές ανεφοδιασμού. Σημειώνεται ότι το 20% των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ διέρχεται απο την Λευκορωσία, ενώ το υπόλοιπο περνά από την Ουκρανία.