Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφηκε τον Μάιο αξιοσημείωτη αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού από τις 30 μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, με την “βάση” πάντως να ξεκινά από χαμηλά, λόγω της μεγάλης πτώσης της περσινής χρονιάς, Αντίθετα, υποχωρεί η ζήτηση στο δίκτυο διανομής, ενώ η παραγωγή ηλεκτρισμού μειώθηκε για το σύνολο των πηγών με εξαίρεση την οριακή αύξηση στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), η μείωση στην ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίστηκε και τον Μάιο, αφού αυτή έφτασε τις 4.073.047 μεγαβατώρες, υποχωρώντας κατά 0,98%, έναντι υποχώρησης μόλις 0,06% τον Απρίλιο και 1,6% συνολικά στο 5μηνο
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφηκε τον Μάιο αξιοσημείωτη αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού από τις 30 μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, με την “βάση” πάντως να ξεκινά από χαμηλά, λόγω της μεγάλης πτώσης της περσινής χρονιάς,

Αντίθετα, υποχωρεί η ζήτηση στο δίκτυο διανομής, ενώ η παραγωγή ηλεκτρισμού μειώθηκε για το σύνολο των πηγών με εξαίρεση την οριακή αύξηση στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), η μείωση στην ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίστηκε και τον Μάιο, αφού αυτή έφτασε τις 4.073.047 μεγαβατώρες, υποχωρώντας κατά 0,98%, έναντι υποχώρησης μόλις 0,06% τον Απρίλιο και 1,6% συνολικά στο 5μηνο.

Η ζήτηση ηλεκτρισμού από τις 30 μεγάλες βιομηχανίες της χώρας αυξήθηκε κατά 7,39% τον Μάιο (συνολικά, κατά 2,11% στο 5μηνο) αλλά στο δίκτυο διανομής, το ποσοστό μείωσης διπλασιάστηκε έναντι του Απριλίου, φθάνοντας το 3,21% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ενώ ήταν 2,62% στο 5μηνο συνολικά. Επιπλέον, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζεται μειωμένη από όλες τις πηγές, με εξαίρεση την οριακή αύξηση που παρουσιάζει η χρήση του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένη, η παραγωγή από λιγνίτη ήταν μειωμένη κατά 4,71%, από τα υδροηλεκτρικά κατά 2,65%, από τις ΑΠΕ κατά 9%, ενώ το 95% έφτασε η πτώση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ. 

Αντίθετα, σχεδόν κατά 50% είναι αυξημένο το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών, αφού η διαθέσιμη μέσω των διασυνδέσεων ηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευνοϊκές τιμές.

Συνολικά ο λιγνίτης έδωσε το 55,23% της παραγωγής ηλεκτρισμού, το φυσικό αέριο το 19,87%, οι εισαγωγές το 15,41%, τα υδροηλεκτρικά το 6,8%, οι ΑΠΕ το 2,49%, ενώ μόλις το 0,19% προήλθε από την παραγωγή των πετρελαϊκών μονάδων.

Η αιχμή τον Μάιο έφτασε τα 7.670 μεγαβάτ, ενώ αξίζει να θυμίσουμε πως, πάντα κατά τη διάρκεια του Μαϊου, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ήταν μειωμένη τον Μάιο έναντι του Απριλίου καθώς αυτή έφτασε τις 205.470 μεγαβατώρες, έναντι 293.401 μεγαβατωρών τον προηγούμενο μήνα.