Η Ρωσία δεσμεύτηκε να παράσχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας σε περίπτωση που οι εμπορικές διαφορές της με τη Λευκορωσία παρεμποδίσουν τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υπόσχεση αυτή δόθηκε στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου μεταξύ Ευρωπαίων και Ρώσων ειδικών με στόχο να εκτιμήσουν τις συνέπειες από τη διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας
Η Ρωσία δεσμεύτηκε να παράσχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας σε περίπτωση που οι εμπορικές διαφορές της με τη Λευκορωσία παρεμποδίσουν τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υπόσχεση αυτή δόθηκε στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου μεταξύ Ευρωπαίων και Ρώσων ειδικών με στόχο να εκτιμήσουν τις συνέπειες από τη διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας. Εάν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα, θα μπορούσε να επηρεαστεί ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο τριών χωρών (Λιθουανία, Πολωνία και Γερμανία).

«Η Ρωσία υποσχέθηκε να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε η μείωση των παραδόσεων να μην επηρεάσει την Ε.Ε.», δήλωσε η Μαρλέν Χόλτζνερ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας, μετά από τη συνάντηση.

Όπως σημείωσε, σε περίπτωση που η Λευκορωσία χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ε.Ε., οι διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες υποσχέθηκαν ότι «η Ρωσία θα είναι σε θέση να παραδόσει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας».Νωρίτερα η Ρωσία είχε θέσει σε εφαρμογή την απειλή της να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία από την οποία έχει οικονομικές απαιτήσεις. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκορ Σέτσιν, ενημέρωσε σχετικά τον επίτροπο Ενέργειας, Γκούντερ Ότινγκερ. Το απόγευμα το Μινσκ υποσχέθηκε ότι θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του μέσα σε δύο εβδομάδες.