Με απώλειες 27 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση, με πτώση 34,7% στον Γενικό Δείκτη Τιμών και επιστροφή στις συνεδριάσεις του Μαρτίου 1998 ολοκλήρωσε το α΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς το ελληνικό Χρηματιστήριο. Η εικόνα των συνεδριάσεων των 180 πρώτων ημερών του έτους ήταν απογοητευτική, με νωθρό τζίρο, θολό επενδυτικό τοπίο και σταδιακή έξοδο των ξένων χαρτοφυλακίων που παρέδωσαν την πλειοψηφία της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) στους Ελληνες επενδυτές από τον περασμένο Μάιο
Με απώλειες 27 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση, με πτώση 34,7% στον Γενικό Δείκτη Τιμών και επιστροφή στις συνεδριάσεις του Μαρτίου 1998 ολοκλήρωσε το α΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς το ελληνικό Χρηματιστήριο. Η εικόνα των συνεδριάσεων των 180 πρώτων ημερών του έτους ήταν απογοητευτική, με νωθρό τζίρο, θολό επενδυτικό τοπίο και σταδιακή έξοδο των ξένων χαρτοφυλακίων που παρέδωσαν την πλειοψηφία της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) στους Ελληνες επενδυτές από τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του α΄ εξαμήνου που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, προέκυψε μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διολίσθησε 40%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση υποχώρησε 34% και η χαμηλή κεφαλαιοποίηση είχε απώλειες 33,5%. Σημειώνεται ότι κανένας κλάδος δεν σημείωσε άνοδο στο εξάμηνο στο Χ.Α. Οσον αφορά τον Ιούνιο που είναι μέχρι τώρα ο χειρότερος μήνας του έτους, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 7,5% με τον FTSE 20 (υψηλή κεφαλαιοποίηση) να σημειώνει πτώση 9,4%, τον FTSE 40 (μεσαία κεφαλαιοποίηση) να διολισθαίνει 4,3% και τον FTSE 80 (μικρή κεφαλαιοποίηση) να υποχωρεί κατά 1,7%. Από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην πτωτική κίνηση το α΄ εξάμηνο κυριάρχησαν ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς με πτώση 56,9%, της Eurobank με 53,3%, της Εθνικής Τράπεζας με 50,8%, και της Alpha Bank με ποσοστό 50,7%. Μόνη μετοχή με κέρδη στο εξάμηνο, η Coca-Cola 3E με άνοδο 10,3%. Αντίστοιχα, για τον Ιούνιο στον FTSE 20 σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-21,2%), του Τ.Τ. (-15,4%), της Τράπεζας Πειραιώς (-14,7%) και της Ελλάκτωρ (-13,5%).

Κέρδη για τον Τιτάνα (+8,2%) και για τη Βιοχάλκο (+0,6%). Από τον FTSE 40, μόλις 5 τίτλοι έκλεισαν τον μήνα με θετικό πρόσημο. Ανοδος 43% για τη Φουρλής, 20% για τα Folli Follie, 17,5% για τον ΔΟΛ, 8,4% για τον ΟΛΠ και 2,3% για τη Σαράντης.

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alapis (-89,2%), της ΑΝΕΚ (-38,2%) και της Γενικής Τράπεζας (-34,6%).

Από τον FTSE 80 τη σημαντικότερη άνοδο τον Ιούνιο κατέγραψαν η Vell Group (60,3%), η Κορδέλλου (52,2%) και η Βογιατζόγλου (45%), ενώ με πτώση έκλεισαν τον μήνα η Ελεύθερη Τηλεόραση (-32,9%), η Flexopack (-26.9%) και η Σφακιανάκης (26,2%).

Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank στην αρχή της εβδομάδας, υπογραμμίζεται ότι «το ελληνικό πρόβλημα υπερχρέωσης αφορά αποκλειστικά τον δημόσιο τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας έχει από τα χαμηλότερα επίπεδα μόχλευσης στην Ε.Ε., οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν καταθέσεις ίσες με 110% του ΑΕΠ και το ιδιωτικό χρέος ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 81%, από τα χαμηλότερα της Ευρωζώνης». Το σημαντικότερο όλων, αναφέρει η Eurobank, είναι ότι «η ελληνική οικονομία έχει, υπό προϋποθέσεις, τη δυναμική, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Μια οικονομία η οποία κατά την προηγούμενη δεκαετία παρουσίαζε αύξηση της παραγωγικότητάς της με ρυθμό τριπλάσιο αυτού της Γερμανίας, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο στη βελτίωση της συνολικής εγχώριας ζήτησης. Χρειάζεται το επενδυτικό κλίμα και τα επιτόκια να ομαλοποιηθούν, να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις, να διαμορφώσουμε μια πιο εξωστρεφή, ανοιχτή οικονομική πολιτική, να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν για χρόνια, έτσι ώστε οι επενδύσεις να ανακάμψουν στην Ελλάδα».

Ολοκληρώνοντας, να σημειώσουμε ότι από τα μέσα Ιουλίου ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου 2010, όπου αναμένεται να επιδεινωθεί η εικόνα του προηγούμενου τριμήνου λόγω καθίζησης των πωλήσεων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 03/07/2010)