H Απελευθέρωση της Χονδρικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και το Μετέωρο Βήμα της ΔΕΗ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των αλλαγών στη χονδρεμπορική αγορά δεν τιμούν τη ΔΕΗ. Η οποία φαίνεται ότι συμπεριφέρεται ως να είναι ο μοναδικός παίκτης στην αγορά γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της θεσμούς και επενδύσεις. Όμως, είτε το θέλει είτε όχι θεσμοί όχι μόνον υπάρχουν, αλλά έχουν ενδυναμωθεί και επιπλέον, η παρουσία των ιδιωτών παραγωγών δεν μπορεί ούτε να χειραγωγηθεί, ούτε να αγνοηθεί.
energia.gr
Τρι, 6 Ιουλίου 2010 - 08:39

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των αλλαγών στη χονδρεμπορική αγορά δεν τιμούν τη ΔΕΗ. Η οποία φαίνεται ότι συμπεριφέρεται ως να είναι ο μοναδικός παίκτης στην αγορά γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της θεσμούς και επενδύσεις. Όμως, είτε το θέλει είτε όχι θεσμοί όχι μόνον υπάρχουν, αλλά έχουν ενδυναμωθεί και επιπλέον, η παρουσία των ιδιωτών παραγωγών δεν μπορεί ούτε να χειραγωγηθεί, ούτε να αγνοηθεί.

Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετό καιρό η ΡΑΕ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την υιοθέτηση νέων μέτρων και κανόνων στη χονδρεμπορική αγορά ώστε η λειτουργία να είναι συμβατή με την ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία και πρακτική της Ε.Ε. Καθώς λοιπόν φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ρυθμίσεις που μάλλον δεν αρέσουν στην κυρίαρχη Επιχείρηση, με αιχμή την αλλαγή του καθεστώτος διαμόρφωσης της Οριακής Τιμής του Συστήματος, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες ακυρώνουν το θεσμικό ρόλο της ΡΑΕ, και αποπειράται να ποδηγετήσει τη λειτουργία συνολικά της αγοράς, μοιράζοντας καρότα στους ιδιώτες παραγωγούς. Ποια είναι αυτά; Η αύξηση της τιμής των Πιστοποιητικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, για να τους «κλείσει το στόμα» και να μπορέσει να κρατά σε χαμηλά επίπεδα την ΟΤΣ, ώστε να μην πληγεί η κερδοφορία της. Θίξαμε ακροθιγώς το θέμα στο σχόλιο της Παρασκευής, γιατί δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι θα αποτολμήσει να προβεί σε αθέμιτες συμπεριφορές. Όμως τώρα χρειάζεται να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Η ΔΕΗ, υποκαθιστώντας κυριολεκτικά τη ΡΑΕ και ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι δύο φάσεις της δημόσιας διαβούλευσης για τη χονδρεμπορική αγορά, άρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία των νέων ρυθμίσεων, ανέθεσε σε καθηγητή του ΑΠΘ μελέτη για το κατώτερο όριο προσφοράς στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό και κάλεσε το Ρυθμιστή και τους ιδιώτες παραγωγούς, δια του ΕΣΑΗ, να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της. Και το κερασάκι στην τούρτα: Έστειλε επιστολή στη ΡΑΕ στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ λέει «μην ανακατεύεστε εσείς, εμείς τα βρίσκουμε μόνοι μας!». Μα δεν καταλαβαίνουν εκεί στη Χαλκοκονδύλη ότι οι συμπεριφορές αυτές εγείρουν ζητήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουμε αποκλεισμένα σύνορα και λογοδοτούμε στην Κομισιόν; Αγνοούν ακόμη και την υφιστάμενη κατάσταση της χώρας και την υποχρέωση που ανέλαβε, έναντι του Μνημονίου, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας;

Ευτυχώς, όμως, φαίνεται ότι έχουν γνώση οι φύλακες. Το μόνον που κατάφερε η ΔΕΗ ως τώρα είναι να βάλει απέναντι της τη ΡΑΕ, αλλά και τον ΕΣΑΗ, που αντιλαμβάνεται ότι αν συρόταν σε μια τέτοια θεσμική συζήτηση χωρίς το Ρυθμιστή το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να δεθεί οριστικά στο άρμα της δημόσιας επιχείρησης, η οποία είναι σαφές ότι δεν θα σταματούσε εδώ και επιπλέον θα ακύρωνε ο ίδιος τις ιδιωτικές επενδύσεις που έγιναν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσο η ΡΑΕ όσο και ο ΕΣΑΗ γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη στη ΔΕΗ και δεν παραβρέθηκαν στην προγραμματισμένη συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής για την παρουσίαση της πανεπιστημιακής μελέτης.

Και το κυριότερο. Δεν προτίθεται ο ΕΣΑΗ να ξεκινήσει θεσμικό διάλογο με τη ΔΕΗ. Δεν διανοείται να ακυρώσει την προσπάθειες που έχει ξεκινήσει για την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς, παρακάμπτοντας τον Ρυθμιστή.

Τελικά, το επικοινωνιακό παιχνίδι της ΔΕΗ φαίνεται να πέφτει στο κενό. Κανείς δεν «τσιμπάει». Αντίθετα, η ΡΑΕ φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τα τερτίπια της δημόσιας Επιχείρησης και καθώς έχει αποδείξει, ιδιαίτερα με τις τελευταίες αποφάσεις της και τις κυρώσεις για το θέμα του LNG, είναι αποφασισμένη να δώσει ένα σαφές μήνυμα προς όλους. Ότι η αγορά ενέργειας θα λειτουργήσει με βάση τις Οδηγίες της Ε.Ε., ότι ο ρόλος της θα είναι αυξημένος στο εξής και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!