Μια Ενδεχόμενη Συμμετοχή Αμερικανικών Εταιρειών στις Έρευνες Πετρελαίου Ενδεχομένως θα Ενισχύσει τις Ελληνικές Θέσεις στο Αιγαίο

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για ίδρυση δημοσίου φορέα για την έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η Τουρκία φρόντισε να δείξει ότι δεν θα επιτρέψει εύκολα τις δραστηριότητες αυτές. Αρχικά με το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ και τώρα με το Πίρι Ρέις, η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης με επίκεντρο το Βόρειο Αιγαίο.
energia.gr
Τετ, 14 Ιουλίου 2010 - 14:41

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για ίδρυση δημοσίου φορέα για την έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η Τουρκία φρόντισε να δείξει ότι δεν θα επιτρέψει εύκολα τις δραστηριότητες αυτές. Αρχικά με το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ και τώρα με το Πίρι Ρέις, η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης με επίκεντρο το Βόρειο Αιγαίο. Ταυτόχρονα πάντως, κλιμακώνει και σε άλλα μέτωπα, όπως αυτό που αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης κοντά στο Αγαθονήσι και αλλού. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι έρευνες πετρελαίου δεν θα γίνουν αποκλειστικά στο Αιγαίο, αλλά αφορούν όλη τη χώρα και ιδιαίτερα τη Δυτική Ελλάδα.

Το μήνυμα της γειτονικής χώρας είναι σαφές: Θεωρεί τις θάλασσές μας ως σφαίρα επιρροής της και επιχειρεί να παραμείνει στην «επίθεση», απαντώντας στις δικές μας κινήσεις, οι οποίες πάντως έχουν έναν αποκλειστικά οικονομικό χαρακτήρα, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο. Άλλωστε, ουδείς θυμάται την τελευταία φορά που η ελληνική πλευρά έκανε μια πραγματικά στρατηγική κίνηση στο Αιγαίο ώστε να προασπίσει ουσιαστικά τα συμφέροντά της.

Ο σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων, χερσαίων και υποθαλασσίων, σε μια εποχή που το πετρέλαιο δείχνει να ακριβαίνει αργά αλλά σταθερά. Όπως έχει επισημάνει και αυτή η στήλη επανειλημμένα, υπάρχουν τα περιθώρια για μια αξιόλογη ελληνική παραγωγή, η οποία θα εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ, ένα υπερπολύτιμο ποσό στην δεδομένη οικονομική συγκυρία.

Πριν από μερικές ημέρες, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ι. Μανιάτης, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, όπου συνομίλησε με την αμερικανική πλευρά για τα ενεργειακά ζητήματα. Στην κορυφή της ατζέντας των δύο πλευρών βρέθηκε το θέμα των ελληνικών κοιτασμάτων και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται θετική στο να συμμετάσχουν αμερικανικές εταιρείες στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν.

Η επιλογή αυτή πιθανότατα συνεπάγεται ανταλλάγματα εκ μέρους των ΗΠΑ, τα οποία προφανώς έχουν σχέση και με τη στάση των Τούρκων. Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ και η δυνατότητα των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν τις ορέξεις του τουρκικού κατεστημένου θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Τέλος, η εξέλιξη αυτή συμφέρει και την κυβέρνηση Ομπάμα, αφού με τον τρόπο αυτό δίνει μια διέξοδο στις αμερικανικές εταιρείες, στις οποίες πρόσφατα επέβαλε εξάμηνη απαγόρευση για τις εξορύξεις στο αμερικανικό έδαφος.