Αύξηση 50% στην τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση ανακοίνωσε χθες η ουκρανική κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Πρέπει να πούμε στον λαό την αλήθεια. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούμε στις επιταγές του ΔΝΤ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, αν και επώδυνη, είναι απαραίτητη για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στο 5,5% του ΑΕΠ

Αύξηση 50% στην τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση ανακοίνωσε χθες η ουκρανική κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πρέπει να πούμε στον λαό την αλήθεια. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούμε στις επιταγές του ΔΝΤ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, αν και επώδυνη, είναι απαραίτητη για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στο 5,5% του ΑΕΠ -αίτημα που έχει θέσει το ΔΝΤ για την απελευθέρωση δανείου ύψους 14,9 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία.

Αυξήσεις που προκαλούν πολιτικές συγκρούσεις...

Ο Αζάροφ επέρριψε την ευθύνη «στη λανθασμένη πολιτική της Γιούλια Τιμοσένκο», ενώ σύμμαχοι της Τιμοσένκο κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «εξαπάτηση». Αυξήσεις που δεν αποκλείεται να κοστίσουν πολιτικά στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς στις τοπικές εκλογές του φθινοπώρου.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 15/07/2010)