Σημαντική συμφωνία για την επίσπευση της κατασκευής του αγωγού South Stream υπέγραψαν Ρωσία και Βουλγαρία, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA, καθώς η Σόφια επιχειρεί να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο και δη σε προσιτές τιμές.

Σημαντική συμφωνία για την επίσπευση της κατασκευής του αγωγού South Stream υπέγραψαν Ρωσία και Βουλγαρία, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA, καθώς η Σόφια επιχειρεί να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο και δη σε προσιτές τιμές.

Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Τράικο Τράικοφ, και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Τσμάτκο, που συναντήθηκαν στο παραθαλάσσιο θέρετρο Βάρνα, υπέγραψαν σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «οδικό χάρτη», που έχει στόχο να επισπευσθεί η κατασκευή του τμήματος του αγωγού, που περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας φέρεται να ήταν και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ.

Η συμφωνία ορίζει κυρίως ένα χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας του αγωγού των 900 χιλιομέτρων, που προορίζεται να μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου προς την Ιταλία και την Ελλάδα, περνώντας κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και παρακάμπτοντας την Ουκρανία, από τα τέλη του 2015. Προβλέπει πως η μελέτη σκοπιμότητας και η δημιουργία μιας κοινοπραξίας για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος θα είναι έτοιμες το Φεβρουάριο του 2011.

Η Βουλγαρία επεσήμαινε πάντα το ενδιαφέρον της τόσο για το South Stream, στον οποίο συμμετέχουν η ρωσική Gazprom η ιταλική Eni και η γαλλική EDF, όσο και για τον ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό αγωγό Nabucco, που θα παρακάμπτει τη Ρωσία. Ωστόσο, οι συζητήσεις με τη Μόσχα προσέκρουαν στο θέμα της ιδιοκτησίας του βουλγαρικού τμήματος.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ ανακοίνωσε πως η Ρωσία πρόκειται να υπογράψει στα τέλη Ιουνίου του 2011 απευθείας συμβόλαια με την κρατικά ελεγχόμενη βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz, παρακάμπτοντας τις ενδιάμεσες εταιρείες, που ελέγχονται από τη ρωσική Gazprom. Παράλληλα, τόνισε ότι η Μόσχα συμφώνησε σε «χαμηλότερες τιμές», χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Βουλγαρία αγοράζει το αέριό της έναντι 339 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα, αλλά ορισμένοι Βούλγαροι καταναλωτές πληρώνουν έως και 576 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, λόγω των μεσαζόντων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Βίκτορ Ζούμπχοφ.

Σημειώνεται ακόμη ότι η βαλκανική χώρα εξαρτάται σχεδόν 100% από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω Ουκρανίας, προκειμένου να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες της, που κυμαίνονται κοντά στα 3 δισ. κυβικά μέτρα. 

(από την εφημερίδα "Ναυτεμπορική", 19/7/2010)