Στον Αστερισμό των Εκλογών του Νοεμβρίου η Πολιτική των Μεταρρυθμίσεων στην Ενέργεια

Την πολιτική της στον αστερισμό των επερχόμενων, το Νοέμβριο, δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, φαίνεται να προσαρμόζει η κυβέρνηση. Ο κρίσιμος τομέας της ενέργειας παρέχει τον τελευταίο καιρό αρκετές ενδείξεις για μια τέτοια διαπίστωση. Πρώτα-πρώτα, η κυβέρνηση δείχνει να πανηγυρίζει γιατί κατάφερε να κερδίσει πολιτικό χρόνο ως το τέλος του έτους για τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας, αποφεύγοντας σε αυτή τη φάση τις δύσκολες επιταγές της τρόϊκας, με πρώτη την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Για άλλη μία φορά, η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, μετά τη σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, την προηγούμενη Πέμπτη, είχε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «ΔΕΗ δεν πουλάμε»
Παρ, 6 Αυγούστου 2010 - 09:02
Την πολιτική της στον αστερισμό των επερχόμενων, το Νοέμβριο, δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, φαίνεται να προσαρμόζει η κυβέρνηση. Ο κρίσιμος τομέας της ενέργειας παρέχει τον τελευταίο καιρό αρκετές ενδείξεις για μια τέτοια διαπίστωση. Πρώτα-πρώτα, η κυβέρνηση δείχνει να πανηγυρίζει γιατί κατάφερε να κερδίσει πολιτικό χρόνο ως το τέλος του έτους για τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας, αποφεύγοντας σε αυτή τη φάση τις δύσκολες επιταγές της τρόϊκας, με πρώτη την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Για άλλη μία φορά, η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, μετά τη σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, την προηγούμενη Πέμπτη, είχε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «ΔΕΗ δεν πουλάμε». Λίγες μόλις μέρες πριν το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμου από την 1η Αυγούστου, για να μην επιβαρυνθούν τα τιμολόγια ηλεκτρισμού της ΔΕΗ, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, που έφερε η μεταβολή της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου.

Η απόφαση έχει σαφή λαϊκή στόχευση, σε μια περίοδο που τα έσοδα των νοικοκυριών είναι ήδη συμπιεσμένα λόγω των αντιλαϊκών μέτρων του Μνημονίου.Την προηγούμενη Τετάρτη η ΡΑΕ γνωμοδότησε πρώτα από όλα για το κοινωνικό τιμολόγιο, αφήνοντας για αργότερα τα υπόλοιπα τιμολόγια ρυθμιστικού χαρακτήρα της ΔΕΗ, όπως, για παράδειγμα, τα αγροτικά, μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων. Ένα ακόμη φιλολαϊκό μέτρο, που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να δείξει προς τα έξω ότι νοιάζεται για την τσέπη του πολίτη.Οι κινήσεις αυτές δεν μπορεί να είναι τυχαίες.

Όταν το προφίλ της κυβέρνησης δείχνει «τσαλακωμένο» με βάση την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που έκανε στις αρχές του μήνα η Public Issue, με βάση την οποία η κυβερνητική εικόνα εμφανίζεται ανάλογη με αυτήν της εικόνας της κυβέρνησης Καραμανλή λίγο πριν από τις εκλογές του 2009, είναι σαφές και αναμενόμενο ότι η κυβερνητική παράταξη δεν μπορεί να πάει έτσι στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι οποίες μπορεί να μην είναι εθνικές, αλλά όλοι συμφωνούν ότι θα αποτυπώσουν την λαϊκή αποδοκιμασία για την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Προφανώς αυτά δεν μπορεί να τα αγνοήσει το Μαξίμου. Δεν μπορεί να προσέλθει στις εκλογές του Νοεμβρίου, χωρίς κάποιες προσπάθειες διόρθωσης, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που θα ήθελε. Φαντασθείτε λοιπόν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος να «πατώσουν». Δεν θα νομιμοποιηθεί μετά η αντιπολίτευση να ζητά, τουλάχιστον, εκλογές για ανανέωση της κυβερνητικής εντολής;

Ιδού λοιπόν γιατί ξεκίνησε μια προσπάθεια να φανεί προς τα έξω ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει δεσμευθεί από το Μνημόνιο, αλλά, παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει και μέτρα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Είναι τυχαίο άραγε ότι όλες οι δύσκολες αποφάσεις για το κομμάτι της ενέργειας μετατίθενται για το τέλος του έτους; Ας ξεπεράσουμε το σκόπελο των εκλογών και μετά βλέπουμε, φαίνεται να είναι η λογική που άρχισε να διαπερνά στο κυβερνητικό σχήμα. Η αγορά της ενέργειας συνιστά κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση, τα δε μέτρα και οι αποφάσεις που υποχρεούται να λάβει είναι εξόχως δυσάρεστα τόσο για τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό (όρα, ΔΕΗ), όσο και για τους καταναλωτές, που θα κληθούν να πληρώνουν πολύ ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλώνουν, στο πλαίσιο της πλήρους και πραγματικής απελευθέρωσης. Είναι λοιπόν καιρός για τέτοια; Προφανώς όχι, σκέφτονται στο Μαξίμου.

Προχωρούν συνεπώς σε μικρές «διορθώσεις» και κινήσεις που δείχνουν από τη μία αποφασιστικότητα (μπορούμε να αντισταθούμε στην τρόϊκα) και από την άλλη μέριμνα για τον πολίτη (φρένο στο αυξημένο κόστος διαβίωσης) και η «κατεδάφιση» μπορεί να περιμένει λίγο. Ως το Νοέμβριο. Με ένα ενισχυμένο εκλογικό αποτέλεσμα τα χέρια της κυβέρνησης, σκέφτονται, θα είναι περισσότερο λυμένα από κει και πέρα, για να προχωρήσει στο νέο πακέτο των μη αρεστών μέτρων που επιτάσσει το Μνημόνιο.

Για να δούμε. Θα της βγει η εξίσωση;